Yandex, Çanakkale Zaferi’nin 100. yıldönümünde Çanakkale panoramalarını kullanıma sundu. Kullanıcılar, 360 derecelik yüksek çözünürlüklü fotoğraflarla Şehitler Abidasi ve şehitlikler başta olmak üzere bölgenin bütün tarihi yerlerini ve doğal güzelliklerini internette göredebilecek.

Yandex.Haritalar servisinde yer alan panorama hizmeti, Çanakkale’yi de kapsayacak şekilde genişletildi. Başta Şehitler Abidesi olmak üzere şehitlikler ve diğer anıtların 360 derece yüksek çözünürlüklü fotoğraflarla internetten gezilebilmesine olanak tanıyan Çanakkale Panoramalar, bir devrin battığı yeri arıntılarıyla kullanıcıların önüne seriyor. Yandex’in 312 kilometre yol boyunca toplam 32 bin 792 adet fotoğraf çekerek oluşturduğu 8 bin 198 panoramik görüntüyle elde edilen Çanakkale Panoramaları, sadece anıtı ve bölgesini değil, şehrin ana cadde ve sokaklarını, Bozcaada ve Truva gibi tarihi ve turistik yerleri de ihtiva ediyor.

İstanbul, Ankara, İzmir, Kocaeli, Bursa, Antalya, Afyonkarahisar, Didim, Nevşehir, Bodrum, Kuşadası, Marmaris ve Fethiye için panorama hizmeti sunan Yandex, Çanakkale için kendi içinde bir ilke imza atarak, 96 megapiksellik yüksek çözünürlüklü fotoğraflara yer verdi. Lansman toplantısında, panoramalar servisi ve özellikle Çanakkale Panoramaları hakkında ayrıntılı bilgiler veren Yandex.Türkiye Haritalar Ürün Müdürü Onur Karahayıt, Türkiye’de şu ana kadar 11 ilde faal olan servise, bugün itibarıyla Çanakkale’nin de eklendiğini, yıl içerisinde sekiz ili daha, ilerleyen zamanlarda da diğer illeri kapsama almayı planladıklarını belirtti.

Açılışta günün anlam ve önemine değinen bir konuşma yapan Çanakkale Belediye Başkan Yardımcısı Rebiye Ünüvar ise, “Çanakkale, hem ulusal hem uluslararası anlamda çok özel bir şehir. Bu özelliği de ruhundan kaynaklanıyor. Çanakkale Belediyesi’nin vizyonu ve stratejik planları arasında, Çanakkale’nin bir turizm şehri olması da var. Dolayısıyla Yandex’in panorama hizmetinin bu vizyona çok katkı sağlayacağını düşünüyorum ve bu panoramaların, Çanakkale Zaferi’nin 100. yılında şehrimize verilen en büyük armağanlarından biri olduğuna inanıyorum.” dedi.

Toplantının sonunda Yandex.Türkiye ekibi tarafından ilk baskısı yapılan Şehitler Abidesi’nin çerçeveli panoraması, Başkan Yardımcısı Ünüvar’a takdim edildi.