Türkiye'nin kırmızı et deposu olan Kuzeydoğu Anadolu Bölgesinde izlenen yanlış tarım ve hayvancılık politikaları sonucu köylerin boşaldı. Erzurum, Ağrı, Ardahan ve Kars'ta yaşanan hızlı göçün önlenememesi halinde bölgenin tamamen boşalacağı bildirildi. Tarım ve hayvancılıktan beklediğini bulamayan çiftçi ve besici toprağını terk ediyor. Son yıllarda Doğu Anadolu'dan başta Antalya, İzmir, Tekirdağ ve İstanbul'a göçte artış yaşanıyor.

Doğu Anadolu Tahıl Üreticiler Birliği ve Besiciler Birliği (DATÜBB) Başkanı Nazmi Ilıcalı, bölgede tarım ve hayvancılığın terk edildiğini ifade etti. Ilıcalı, tarım ve hayvancılıkta izlenen yanlış politikalar nedeniyle insanların göç ettiğini anlattı. Göç nedeniyle köylerin boşaldığına dikkat çeken Ilıcalı, şunları söyledi: "Tarım ve hayvancılık sektörlerindeki çözümsüzlük nedeniyle köyler boşaldı. Tarımsal ve hayvansal üretimin merkezindeki Kuzeydoğu Anadolu illeri olan Erzurum, Ardahan, Kars'tan yine bölgemizdeki Ağrı'dan batı illerine göç hızla devam etmekte. Tarım ve hayvancılıkta destekleme ücretleri var, ancak cazip gelmediği için gençler toprağa ve hayvana yatırım yapmak yerine doğup büyüdükleri köylerini terk etmekte. Toprağında para kazanan hiç kimse köyünü, kasabasını terk etmez. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine bakıldığında bölgemizdeki göçün içler acısı hali net olarak görülebilir." diye konuştu.

'ŞARTLAR BELİMİZİ BÜKÜYOR'

Bölgede yaşanan sosyoekonomik sıkıntıların yanı sıra coğrafi ve mevsimsel şartların da göçte etkisinin olduğunu sözlerine ekleyen Ilıcalı, "Aydın'da da, Erzurum'da da mazot fiyatı aynı. Ziraat Bankası'ndan alınan kredilere ödenen faiz de aynı. Aydın'da aynı mazot ve kredi ile çiftçi yılda 4 kez ürün hasadı yaparken, Erzurum'da aynı çiftçi bir ürünü ancak hasat edebiliyor. Bu ağır şartlar çiftçinin belini büküyor. Hayvancılıkta da yine benzer problemler yaşanıyor. Tarım ve hayvancılıkta kalıcı, etkin ve uygulanabilir cazip teşviklerin çıkarılması gerekmekte. Aksi takdirde yakın zamanda bölgede bir tane ne çiftçi ne de besici bulmak mümkün olmayacak." diye konuştu.