Hayatının son 20 yılında, karaciğerinden kaynaklanan sorunlarla uğraşan Erhan Ünal (43), henüz 23 yaşındayken siroz oldu. 5 yıl boyunca karaciğerindeki bu hayati hastalıkla mücadele etti. 28 yaşına geldiğinde kuzeninin karaciğeri ile sağlığına kavuştu. “Çok şükür, artık iyiyim” derken, vücudu organı 14 sene sonra reddetti. Ancak doktorlar ikinci naklin çok zor hatta imkansız olduğunu söyledi. Umudunu kaybetmek üzere olan Erhan Ünal, Acıbadem Bursa Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Remzi Emiroğlu ve yakınlarının organlarını bağışlayan duyarlı bir aile sayesinde sağlığına kavuştu.
Kayserili polis memuru Erhan Ünal, 23 yaşında yapılan kontrollerde karaciğerinde siroz olduğu ortaya çıktı. Henüz çok gençti. Bir süre organ bekledi. Ancak zaman hızla geçiyordu. Erhan Ünal’ın imdadına kuzeni yetişti. 5 sene süren bekleyişin ardından Ünal, kuzeninden nakledilen karaciğerle sağlığına kavuştu. Ancak genç adamın yaşayacakları bu kadarla sınırlı değildi.
14 YIL SONRA VÜCUDU KARACİĞERİ REDDETTİ
Naklin ardında Diyarbakır ve Eskişehir’de görevine devam eden Erhan Ünal, hayatını Nilgün Ünal ile birleştirdi. Biri 5, diğeri 8 yaşında 2 çocuğu olan Ünal çifti için kabus, 1 yıl önce yeniden başladı. 14 yıl boyunca sağlıklı bir şekilde hayatına devam eden Erhan Ünal’ın vücudu karaciğeri reddetti. Halsizlik, şişkinlik ve sarılık gibi sorunlar yeniden kendini göstermeye başladı. Ancak bu sefer işi daha da zordu. Verici olsa bile birçok doktor naklin imkansız olduğunu söyledi.
YAPILAMAZ DENİLEN NAKİL YAPILDI
Karaciğeri besleyen damarları tıkalıydı. Hem de safra yolları problemleri nedeniyle defalarca dışarıdan safra yollarına müdahale edilmişti. Bu nedenle nakil daha da zordu. Erhan Ünal, Acıbadem Bursa Hastanesi’nde aradığı umudu buldu. Prof. Dr. Remzi Emiroğlu, acil nakil olması gerektiğini iletti. Kadavra listesine yazılan Ünal’a kısa süre sonra aranan karaciğer bulundu. 43 yaşındaki Erhan Önal, yakınını kaybeden duyarlı bir ailenin özverisi, Prof. Dr. Remzi Emiroğlu ve ekibinin de başarılı operasyonu sayesinde sağlığına kavuştu.
İkinci defa nakil olan Erhan Ünal yeniden sağlığına kavuşmanın büyük mutluluğunu yaşarken, şunları dile getirdi: “Bana karaciğer bağışında bulunan aileye başsağlığı ve Allahtan sabır diliyorum. Riskli de olsa ameliyatımı yapan ve bana her zaman destek olan Prof. Dr. Remzi Emiroğlu’na ve ekibine ne kadar teşekkür etsem azdır. Ben de rahatsızlığımdan önce organlarımı bağışlamıştım. Herkesi organ bağışı konusunda duyarlı olmaya davet ediyorum.”
Prof. Dr. Remzi Emiroğlu, şu bilgileri verdi: “İlk nakil sırasında bazı yapışıklıklar oluşuyor. Hem bu yapışıklıkları ayırmak hem de daha önce kullanılan ve nispeten zedelenen organ ve damarları kullanmak ikinci nakli çok daha zor hale getiriyor. Buna bir de karaciğere giren damardaki tıkanıklık, safra yolları, doku harabiyeti ve enfeksiyona yol açan işlemler katılınca ikinci ameliyatta hem dokuları bulmak hem de onları dikmek daha da zorlaştı. Hastamızın ameliyat öncesinde sarılığı ve karnında sıvı birikimi vardı. Safra yolu girişimleri nedeniyle sık sık enfeksiyon atakları geçiriyordu. Naklin ardından sağlığı gayet iyi durumda. Safra yolunda ve karnında sıvı birikimi düzeldi. Karaciğer fonksiyon testleri ise tamamen normal.”