Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) üyesi avukatların, ‘Sıkıyönetim Yasası’ diye tanımladıkları ‘İç Güvenlik Yasa Tasarısı’na karşı Adana Adliyesi önünde başlattıkları ‘özgürlük nöbeti’ ikinci gününde sürdü.ÇHD Üyesi Avukat Gülten Anlaş, burada yaptığı açıklamada, mecliste yasalaşmayı bekleyen paket ile polise bireysel suçlarda 24, toplu suçlarda 48 saat gözaltı yetkisi verildiğini söyledi. Anayasa’da değişikliğin alelade bir kanunla yapılamayacağını ifade eden Anlaş, bunun için meclisin üçte iki çoğunluğunun oyuna ihtiyaç bulunduğunu kaydetti. Anlaş,“Oysa İç Güvenlik Yasa Tasarısı, 6. Maddeyle yargı yetkisinin yalnızca bağımız mahkemelerce kullanılacağına ilişkin Anayasa7nın 9. Maddesini, salt çoğunluğa dahi ihtiyaç olmayan bir kanunla değiştirmektedir. Bundan çıkan zorunlu sonuç, yargı yetkisi bağımsız mahkemelerden kısmen de olsa alınıp, valilere, kaymakamlara ve polise verilemez.”dedi.

Türk Ceza Kanunu’nun 309’uncu maddesinde belirtilen anayasal düzene karşı suçlar kapsamında suç işlendiğini savunan Gülten Anlaş, cumhuriyet savcılarını göreve davet etti. Hakim ve savcıların hukuksal zemini her geçen gün biraz daha kayan bu ortamda söz konusu yasa düzelmesiyle mesleklerini yapamaz hale geleceğini ileri süren Anlaş, “Bu koşullar onların da varlık nedenine bir saldırı mahiyetindedir. ‘Bu sıkıyönetim yasa tasarısı’ derhal meclisten çekilmelidir. Tasarı yasalaşırsa, yasanın iptal edilip edilmeyeceği hakkında Anayasa Mahkemesi’nin vereceği karar, ülke tarihi açısından oldukça önem taşımaktadır.” diye konuştu.

Tunceli Baro Başkanı Uğur Yeşiltepe hakkında Malatya Özel Yetkili 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nin verdiği 6 yıl 3 ay hapis cezanın Yargıtay’ca onanmasına tepki gösteren Gülten Anlaş, “Yeşiltepe hakkında verilen ceza, fezlekelerin iddianame ve sonra karar haline geldiği bir cezalandırma anlayışının devam ettiğini göstermektedir. Katıldığı yasal eylemlerden yola çıkılarak varsayımlar üretip sonra bunların üzerinden yazılan fezlekeye dayanılarak verilecek ceza vicdanları yaralayacaktır; vicdanlar yaralanmıştır.” şeklinde konuştu.