Yargıtay Başkanı seçilen İsmail Rüştü Cirit, “Kuvvetler ayrılığı olmazsa olmazımızdır. Kuvvetler ayrılığında alana müdahale edilememek koşul ve şartı ile bu konuda işbirliği içerisinde harekettir. Kuvvetler ayrılığında alanımıza müdahale edilmemek koşul ve şartı ile işbirliği içerisinde hareket edilecektir. Hakim teminatı, hakim bağımsızlığı, hakim tarafsızlığı vazgeçemeyeceğimizdir.” dedi.

Yargıtay Başkanı seçilen 13. Ceza Daire Başkanı Cirit basın toplantısı düzenledi. Yargıtay’ın kendisine zor bir görev verdiğini belirten Cirit, “Bunun altından en iyi şekilde kalkmaya, Türk halkının teveccühüne layık olamaya çalışacağım. Sayın Başkan Alkan, veda konuşmasında Cahit Sıtkı Tarancı’nın şiiri ile veda etti. Ben de Türk halkının teveccühüne layık olan, birlik ve beraberliği temin eden salt adaleti tesis eden bir Yargıtay özlemi ile konuşmama başlıyorum.” ifadelerini kullandı.

Cirit sözlerine şöyle devam etti: “Sayın Alkan, ‘Yargıtay’da ben 4-6 nöbeti tuttum’ diyor. Biz daha zor bir nöbet tutacağız. Türk halkının yargıya karşı inanılırlık ve güvenilirlik noktasında teveccühüne saygınlığını en üstlere çıkarmak için çalışacağız. Gerekli ilk derece yargısının gerekse yüksek Yargıtay’ın yapısal, fiziksel sorunları var. Bunun yanında son dönemlerde anayasamıza göre eşitliler arasından eşitsizlik meydana getiren bir yapısı var. Anayasa Mahkemesi, Yargıtay ve Danıştay eşitlik, bir birbirleri ile uyumlu çalışan mahkemelerdir. Kuvvetler ayrılığı olmazsa olmazımızdır. Kuvvetler ayrılığında alana müdahale edilememek koşul ve şartı ile bu konuda işbirliği içerisinde harekettir. Kuvvetler ayrılığında alanımıza müdahale edilmemek koşul ve şartı ile işbirliği içerisinde hareket edilecektir. Hakim teminatı, hakim bağımsızlığı, hakim tarafsızlığı vazgeçemeyeceğimizdir.”