Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit, "Tarafsızlık ve bağımsızlık ise yargı erkinin vazgeçilmez en temel ilkeleridir. Biz dün olduğu gibi bugün ve yarın da tarafsızlık ve bağımsızlığımızdan ödün vermeyeceğiz." dedi. Cirit, adaletin bir an önce gerçekleşmesi için toplumun beklentilerine cevap verebilme azminde olacaklarını söyledi.

Dün yapılan seçim sonrası Yargıtay başkanlığına seçilen 13. Ceza Daire Başkanı İsmail Rüştü Cirit için mazbata ve cübbe giyme töreni düzenlendi. Yaş haddinden emekli olduğu için görevinden ayrılan Ali Alkan, Cirit’e cübbesini giydirirken Yargıtay üyelerini güldüren anlar yaşandı. Alkan, Cirit’i basın mensuplarına poz vermesi için kendi etrafında döndürdü. Törenin ardından konuşma yapan Cirit, 147 yıllık bir kurum olan Yargıtay’ı temsil ve yönetmek gibi onurlu ve ağır yükün altında girdiğini kaydetti. Kendisini bu göreve layık gören Yargıtay üyelerine teşekkür eden Cirit, "Sayın Ali Alkan kendi ifadesi ile 4-6 nöbeti tuttu. Bize de 12-2 nöbeti kaldı. Önünde ifade ettiği gibi korkusu ve beklentisi olanlar cübbesini çıkarması gerekir. Sayın Alkan hukukçu kimliği ile hepimize önderlik etmiştir. Kendisine yargı ve Yargıtay’a sunduğu hizmetler için teşekkürü bir borç biliyoruz." ifadelerini kullandı.

'TARAFSIZLIK VE BAĞIMSIZLIK İSE YARGI ERKİNİN VAZGEÇİLMEZ EN TEMEL İLKELERİDİR'

Yasama, yürütme ve yargının kuvvetler ayrılığı ilkesine göre Anayasa'nın çizdiği sınırlar içerisinde faaliyetlerini yürütmekte olduğunu hatırlatan Cirit, "Tarafsızlık ve bağımsızlık ise yargı erkinin vazgeçilmez en temel ilkeleridir. Biz dün olduğu gibi bugün ve yarın da tarafsızlık ve bağımsızlığımızdan ödün vermeyeceğiz. Adaletin bir an önce gerçekleşmesi, toplumun beklentilerine cevap verebilmek için bütün çabamızla çalışma azmindeyiz." şeklinde konuştu.

'YARGITAY’IN FİZİKSEL SORUNLARI VARDIR'

Yargıtay’daki iş yüküne de değinen Cirit, "Yargıtay’daki iş yükünün ve bundan kaynaklanan gecikmelerin farkındayız. Yargıtay’a yeni seçilen üyelerimiz de iş yükünün azaltılması doğrultusunda bu çabamıza katkı vereceklerine inancımız tamdır. Göreve başladığım günden itibaren Yargıtay sorunları ile ilgilenmeye başladım. Yargıtay’ın fiziksel sorunları vardır. Her şeyden önce çözülmesi gereken bir bina meselesi vardır. 7 ayrı binada faaliyet yürütmekteyiz. Yargıtay’a ve Türk milletine yakışır yeni bir Yargıtay binası yapmak temel arzumuzdur." dedi.

'TÜM DÜNYA YARGITAYLARININ TOPLAMI KADAR İŞ YÜKÜ İLE KARŞI KARŞIYAYIZ'

Cirit konuşmasını şöyle tamamladı: "Tüm dünya yargıtaylarının toplamı kadar iş yükü ile karşı karşıyayız. İş yükünü eritme noktasında halkımızın güven ve teveccühünü arkamıza alabilmek noktasında bütün arkadaşlarımız özveri ile çalışmaktadırlar ve bundan sonra da çalışmaya devam edeceğiz. Şu an 8 yeni dairemiz kurulmuştur ancak bu 8 yeni dairemizin faaliyete geçmesi için bina sorunumuz vardır. Bu bina sorunumuzun bir an önce halledilmesi için gayret içerisindeyiz. En geç nisan ayı içerisinde yeni dairelerimizin faaliyete geçirileceği ümidindeyim."