Haczedilen ve emanet olarak bırakılan televizyon, buzdolabı ve çamaşır makinesini sattığı iddia edilen yediemine yerel mahkemenin verdiği beraat kararı, Yargıtay'dan döndü. Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, emanet bırakılan eşyaları satan yedieminin cezalandırılması gerektiğine hükmetti.

İlginç olay, 12 Ekim 2011'de Gaziantep'in Nizip ilçesinde meydana geldi. Yapılan haciz işlemi sonrası bir evden alınan televizyon, buzdolabı ve çamaşır makinası tutanakla yediemine teslim edildi. Bir süre sonra hak sahipleri, huhafaza edilmesi için yediemine bıraktıkları eşyaları almaya geldiler. Eşyaların yerined olmadığını gören hak sahiplerine 'Televizyon, buzdolabı ve çamaşır makinasını sattık' diyen yediemin hakkında Nizip 1. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde 'alacak' davası açıldı. Tarafları dinleyen mahkeme, yedieminin beraatine hükmetti. Davacı avukatı kararı temyiz etti.

Dava dosyasını yeniden değerlendiren Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, yerel mahkemenin kararını bozdu. Yargıtay kararında şu ifadelere yer verildi: "Sanığın muhafaza edilmek üzere kendisine teslim edilen mahcuz mallar üzerinde teslim amacı dışında tasarrufta bulunduğu gözetilmeden sübuta eren ve unsurları yönünden oluşan atılı suçtan sanığın mahkumiyeti yerine yazılı gerekçe ile beraatine karar verilmesi kanuna aykırıdır."