Yargıtay, ressamlar Metin Asağ ve İsmail Acar arasındaki ‘Çinili Lale’ isimli tablo ile ilgili olarak yerel mahkemenin Asağ lehine verdiği kararı onadı. Yerel mahkeme İsmail Acar’ın 10 bin TL tazminat ödemesine hükmetmişti.

Metin Asağ'ın 'Ottoman Tulip' resim sergisi öncesi ressamlar İsmail Acar ve Metin Asağ arasında 'Çinili Lale’ isimli çalışma nedeni ile tartışma yaşanmıştı. İsmail Acar resim için ‘kopya eser’, ressam Asağ için ise ‘kopyacı’ ifadelerini kullanmış. Bu sözler üzerine Metin Asağ, İsmail Acar hakkında tazminat davası açmıştı. İsmail Acar’ın tablo için kullandığı ‘kopya eser’ ve Asağ için kullandığı ‘kopyacı’ ifadelerinin kişilik haklarına saldırı olduğuna karar veren yerel mahkeme, Metin Asağ’ın manevi şahsiyetinin zedelendiği gerekçesi ile Acar’ı 10 bin TL tazminata mahkûm etmişti.

Yerel mahkemenin verdiği bu karar, Yargıtay 11. Hukuk Dairesi tarafından onandı. Yargıtay, dava dosyası içerisindeki bilgi ve belgelere, mahkeme kararının gerekçesinde dayanılan delillerin tartışılıp değerlendirilmesinde usul ve yasaya aykırı bir yön bulunmadığına hükmetti.

“ALACAĞIMIZ TAZMİNATLA CANLI LALELERDEN TABLO YAPACAĞIM”

2011 yılından bu yana sanat adına yürüttüğü hukuksal mücadelenin Yargıtay tarafından onanmasına sevindiğini belirten ressam Metin Asağ şunları söyledi: “Verilen karar resim sanatı alanında emsal niteliğindedir. Artık hiçbir sanatçı, başka bir sanatçının eserlerini sahiplenici ve karalayıcı açıklamalar yapamayacaktır. Verilen tazminat miktarı, kararın hukuksal önemi yanında kanımca önem taşımamaktadır. Ressam İsmail Acar’dan alacağım tazminat miktarıyla önümüzdeki yıllarda İstanbul ve Laleleri adlı canlı lalelerden oluşan bir tablo çalışması yapmayı planlıyorum."