İzmir Valiliği’nin basın açıklaması yasağını geri çekmesi üzerine sivil toplum kuruluşları, oda ve sendikalar, basın açıklaması yaparak yasağın geri geçilmesini değerlendirdi. İzmir Barosu Başkanı Aydın Özcan, yasak kararının geri çekilmesinin demokratik mücadelenin, İzmir emek ve demokrasi güçlerinin, karara tepki gösteren bütün yurttaşların kazanımı olduğunu söyledi.

İzmir’deki sendika ve meslek örgütleri tarafından, basın açıklaması yasağı sebebiyle bugün Gündoğdu Meydanı’nda denizde yapılması planlanan kitlesel basın açıklaması iptal edildi. Yasağın iptal edilmesi sebebiyle TMMOB İzmir Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası’nda değerlendirme toplantısı yapıldı. Toplantıya İzmir Diş Hekimleri Odası, İzmir Eczacı Odası, İzmir Gazeteciler Cemiyeti, Türkiye Gazeteciler Sendikası İzmir Şubesi, İzmir Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası, İzmir Tabip Odası, İzmir Veteriner Hekimler Odası, KESK İzmir Şubeler Platformu, TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu, Türk-İş 3. Bölge Temsilciliği ve İzmir Barosu katıldı.

Meslek örgütleri adına basın açıklamasını, İzmir Barosu Başkanı Aydın Özcan yaptı. Özcan, İzmir Valiliği’nin 3 Mart 2015'te aldığı kararla demokratik hak arama yöntemlerinin başında gelen basın açıklamalarına dair geniş kısıtlamalar getirdiğini, İzmir’i adeta bir açıkhava hapishanesine çevirme girişiminde bulunduğunu hatırlatarak, bu girişimin kamuoyunun yoğun tepkisi üzerine geri alındığını söyledi. Özcan, “Biz bu durumu demokratik mücadelenin, İzmir emek ve demokrasi güçlerinin, karara tepki gösteren tüm yurttaşların kazanımı olarak görüyoruz. Vali Mustafa Toprak’ın görev süresi boyunca daha önce benzeri görülmemiş biçimde birçok demokratik hak arama eylemine yönelik polis saldırıları gerçekleşmiş, yüzlerce kişi gözaltına alınıp birçok yurttaşımız da yaralanmıştı. Vali Toprak, beraberinde kentimize huzursuzluğu ve polis şiddetini getirdi. İzmir’e atanmasının hemen ardından gerçekleşen Gezi eylemlerinde sivil giyimli, elleri çivili sopayla dolaşan polislerin yurttaşlara saldırmalarına göz yummuştur. 13 Şubat’ta eğitim boykotunda, eğitim emekçisi ve yurttaşlara çoluk çocuk demeden TOMA’larla, gaz bombaları ile müdahale edilmesi talimatını veren Vali Toprak’tır.” dedi.

Baro Başkanı Özcan, geri çekildiği belirtilen yasakların gerçekten geri çekilip çekilmediğinin, bundan sonraki süreçte sokakta belli olacağını söyledi. Bu süreci çok yakından takip edeceklerini ifade eden Özcan, “Hükümetin güvenlik adı altında özgürlükleri kısıtlamaya, polisiye tedbirleri egemen kılmaya dönük kentimizde yaşananlar, hükümetin İzmir’i önümüzdeki dönemde tüm ülkeye yayılacak olan baskı politikalarının uygulanacağı pilot kent olarak seçtiğine işaret etmektedir. İzmir emek ve demokrasi güçleri olarak buradan bir kez daha sesleniyoruz, tüm baskılara rağmen bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da demokratik hak arama mücadelesi ile sokakta olacak, kentimizde özgür, demokratik bir yaşam inşa etme çabamızı sürdüreceğiz.” dedi. Özcan, İzmir’de yaşayanları özgürlüklerine ve demokratik haklarına sahip çıkmaya davet ederek baro adına, getirilen yasaklarla ilgili İzmir Valiliği’ne karşı açtıkları davayı geri çekmediklerini belirtti.