Mezuniyetinin ardından 1961'de girdiği Dışişleri Bakanlığı'ndan, emekli olduğu 2001 yılına kadar yurt içi ve dışında birçok önemli vazifede bulunan Yaşar Yakış, AK Parti'nin kurucuları arasında yer almakla kalmayıp AK Parti Genel Başkanlığı da yaptı. İktidara geldikleri 3 Kasım 2002 seçimlerinden sonra kurulan hükümette Dışişleri Bakanlığı görevine getirilen Yakış, AK Parti hükümetlerinin Abdullah Gül'den önceki, ilk dışişleri bakanı oldu. Tecrübeli diplomat, parti programını kaleme alan dar kadrolu ekibin de üyeleri arasında yer aldı. 

Yakış, AK Parti'nin geldiği nokta itibariyle Cihan'a bir değerlendirmesini yaptı. 14 Ağustos 2001 tarihinde kurulan AK Parti'yi çok farklı idealler içinde kurduklarını ancak bugün bu ideallerin bir kenara itildiğinin altını çizen Yakış, yine de yaşadıklarını ”˜hayal kırıklığı' olarak tanımlamakta zorlanıyor. 

“YAKALADIĞIMIZ O RÜZGÂR ŞU ANDA KAYBOLDU”

Siyasete atılarak partinin kuruluş aşamasında zihninde olan idealleri sıralayan eski Dışişleri Bakanı Yakış, “Ben partiyi kurduğumuz zamanki bizleri motive eden -Kendi adıma söyleyeyim, belki diğerleri başka duygularla motive olmuşlardır- beni motive eden duyguları şu anda görmüyorum partide. Benim bu partiyi kurarken zihnimde geçen idealler; işte ”˜AB sürecinde ilerleyeceğiz, Türkiye temel hak ve hürriyetlerden daha fazla yararlanıldığı bir ülke olacak, demokrasimiz mesafe kaydedecek..” dedi. 

“O İDEALLERİMİN ŞU ANDA BİR KENARA İTİLMİŞ OLDUĞUNU GÖRÜYORUM”

Bunlarda bir miktar mesafe kaydedildiğini kaydeden Yakış, 2004 yılında AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Komiseri Verheugen'in kendisine, Türkiye'nin son 18 ayda gerçekleştirdiği reformların son 80 yılda gerçekleştirilen reformlardan daha fazla olduğunu söylediğini anımsatarak, “Öyle bir rüzgâr yakalamıştık biz. O rüzgâr şu anda kayboldu. O günlerdeki heyecanı şimdi göremiyorum.” ifadelerini kullandı. Yaşadığı süreci ”˜hayal kırıklığı' olarak tanımlamakta zorlandığını ifade eden Yaşar Yakış, “O ideallerimin şu anda bir kenara itilmiş olduğunu görüyorum.” değerlendirmesinde bulundu.

“TÜRKİYE SİLKELENİP BİR ŞEYİ SIRTINDAN ATMIŞ OLACAK”

Güncel gündeme de değinen Yaşar Yakış, ”˜endişeli' bir bekleyiş içinde olduğunu ifade ederek, “Suçlanan milletvekili ve bakan arkadaşlarımızın her şeyi kanıtlayarak hiçbir suçlarının olmadığının ortaya çıkmasını candan temenni ediyorum. Hocaefendi'ye yönetilen suçlamaların aslının-esasının olmadığının ortaya çıkmasını, suçlanan polis amirlerinin ve yargıçların yanlış bir şey yapmamış olduklarının ortaya çıkmasını temenni ediyorum. Böylelikle Türkiye silkelenip bir şeyi sırtından atmış olacak. Şu anda Türkiye bunlarla uğraşıyor ve bunlar ister istemez yanlış bir mecraya girerse ve kamuoyu vicdanı tatmin olmazsa kurucusu olduğum partiye zarar verecek, Türkiye'ye zarar verecek. Seçimde millet bunun hesabını başka türlü sormaya çalışacaktır.” şeklinde konuştu.