Diyarbakır’da geçen yıl meydana gelen Kobani olaylarında arkadaşlarıyla birlikte linç edilerek öldürülen Yasin Börü davasının ilk duruşması dava dosyası ve deliller olmadan yapıldı.

Adalet Bakanlığı’nın Yasin Börü dosyasının nakli ile ilgili kararını dava duruşması öncesi açıklamama nedeniyle ilk duruşma dosyasız ve delilsiz görüldü. Musa Anter , Lice ve Kulp’ta 11 köylünün öldürüldüğü faili meçhul davalarla ilgili de ‘nakil talebi’ nedeniyle benzer sıkıntılar yaşanmıştı.

Diyarbakır’da geçen yıl 6-8 Ekim olaylarında 13 kişi sokakta öldürülmüştü. Ölenlerden 9’unun faili hala bulunamazken kurban eti dağıtımı sırasında linç edilerek öldürülen Yasin Börü, Riyat Güneş, Ahmet Dakak ve Hasan Gökguz’un faili olduğu gerekçesiyle 24'ü tutuklu 34 kişi yargılanıyor. Dosyanın Adalet Bakanlığı tarafından İzmir’e nakledilmesi üzerine 18 yaşından küçük olan 6 sanığın dosyası tefrik edildi ve bunların Diyarbakır Çocuk Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanmasına karar verildi. İzmir’deki yargılama henüz başlamamışken Diyarbakır’daki çocuk sanıkların yargılanmasını başlandı. Dosyanın nakil için Adalet Bakanlığı’nda olmasına rağmen mahkeme heyeti, duruşmayı dosyasız ve delilsiz yaptı. İlk duruşmaya tutuklu 6 sanık ile avukatları katıldı. 'Canavarca hisle ve eziyet çektirerek öldürme' ile 'devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozma' suçlarından yargılanan sanıklar için 90'ar yıl hapis cezası isteniyor. Duruşmada savunma yapan sanıkların tümü, olayla ilgilerinin olmadığını tahliyelerini istedi. Mahkeme avukatların savunmalarının duruşmayı erteledi.

Yasin Börü ve arkadaşlarının Kobani olaylarında öldürülmesiyle ilgili soruşturmada ilginç gelişmeler ortaya çıkmıştı. Cinayetin zanlısı diye tutuklananlardan birisinin olay günü hastanede, birisinin olay günü askerde, birisinin de yine olay günü cezaevinde olduğu anlaşılmıştı.