Cumhurbaşkanlığı Sarayı yerleşkesinde bulunan 250 odalı Cumhurbaşkanlığı Konut’un inşaatı yükseldikçe içindeki lüks detaylar da ortaya çıkıyor.

Mimarlar Odası Ankara Şubesi, ‘Yavru Saray’ olarak adlandırdıkları konutun hamam, havuz, fin hamamı, SPA merkezi, sauna gibi bölümlerinde İtalya menşeli Bizassa cam mozaiğinin kullanıldığını açıkladı. Oda yöneticileri, bu mozaik çeşidinin Türkiye’de çok az bilindiğini ve ultra lüks yapılarda kullanıldığını açıkladı. Mozaiğin metrekaresinin 3 bin Euro olduğunu belirten Oda yöneticileri, bu miktarın 10 asgari ücretlinin aylık maaşına denk geldiğini belirtti.

Mimarlar Odası Ankara Şubesi, yapımı devam eden ancak son zamanlarda iyice gün yüzüne çıkan Cumhurbaşkanlığı Konutu’yla ilgili dikkat çekici bir açıklama yaptı. Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, "Yavru Saray, saraycık gibi ifadelerle andığımız konutta kullanılan malzemeler, özellikle dekorasyon malzemelerinin önemli bir kısmı yurtdışından getirilmiş. Buradan fotoğraf sızmaması için konutta çalışan işçileri içeri girerken ve çıkarken muhakkak arıyorlar." dedi. Konutta havuz, SPA merkezi, spor merkezi, hamam, buhar odaları, şok havuzları, sinema salonları ve devasa bir mutfağın bulunduğunu kaydeden Candan, ‘bizim için sürpriz oldu’ dediği mozaik açıklamasını yaptı.

'BUNCA YILDIR MİMARIZ, BU MOZAİKLE İLK KEZ KARŞILAŞTIK'

Konut’ta iç ve dış dekorasyonda cam mozaiğin dünyada tartışmasız en iyi mozaik olarak bilindiğini vurgulayan Candan, "Yirmi yıllık mimarlık hayatımızda henüz bu mozaikle tanışmış değiliz. Nedir, nasıl bir şeydir bilmiyoruz. Lüks villalar çizdik, binalar yaptık ama böyle bir malzemeyle ilk kez karşılaşıyoruz." dedi.

Banyo, havuz, hamam gibi bölümlerde Bizassa adı verilen mozaiğin kullanıldığını açıklayan Candan, bu mozaiğin beyaz ve sarı altın gibi türlerinin de bulunduğunu söyledi. "Hamamda mı kullanılmış, buhar odasında mı kullanışmış, yoksa havuzda mı bilmiyoruz amma bu malzemenin getirildiğini biliyoruz." diyen Candan, mozaiği Türkiye’ye getiren firmaya ulaştıklarını, lüks bir villa için fiyat istediklerini ve ‘boşverin bu size pahalıya gelir’ cevabı aldıklarını da vurguladı.

'10 ASGARİ ÜCRETLİ 1 METREKARE MOZAİK PARASINA ÇALIŞIYOR'

Bizassa mozaiğinin metrekaresinin en düşük bin Euro, türlerine göre 3 bin, 5 bin ve 10 bin Euro’ya kadar çıktığını kaydeden Candan, "Bizim Saraycık’ta 3 bin Euro’luk mozaik kullanıldığını biliyoruz. Bu miktar 10 asgari ücretlinin maaşıyla aynı. Yani 10 asgari ücretli vatandaş, Saraycık’ın 1 metrekaresinin parası için bir ay boyunca çalışıyor. İnsanların yoksulluk sınırında yaşadığı, asgari ücretlinin evini geçindiremediği, maden ocaklarında işçilerin can verdiği bir ülkede bu kadar lüks ve şatafat ahlaki değildir. Bu bir itibar değil, ayıptır." diye konuştu.

'ACABA TÜRKİYE’DE KAÇ MİMAR BİZASSA MOZAİĞİNİ DUYMUŞTUR?'

Mimarlar Odası Ankara Şube Yönetim Kurulu Üyesi Namık Kemal Kaya da 20 yıldır mimarlık yaptığını kaydederek, "Ben bugüne kadar sayısız bina yaptım, lüks villalara imza attım. Ama Bizassa mozaiğini ilk kez gördüm, duydum. Araştırma yapınca böyle bir malzemeden haberdar olduk. Artık hangi üst düzey, ultra lüks işlerde kullanılıyorsa biz mimarlar bile haberdar değiliz. Çok merak ediyorum acaba Türkiye’de kaç tane mimar Bizassa mozaiğini duymuş hayatında?" diye sordu.