Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde ishal, bulantı ve kusma gibi şikayetlerin artması sebebiyle enfeksiyon hastalıkları polikliniklerinde yoğunluk yaşanıyor. Özellikle çocuk ve yaşlı hastaların çokluğuna dikkat çekilirken, bu durumun çocuk ve yaşlılar için çok tehlikeli olduğu belirtildi.

Ereğli' de Ramazan ayının hemen sonrasında enfeksiyon polikliniklerine ishal salgını dolayısıyla başvurular arttı. Bir haftalık zaman diliminde ishal, mide bulantısı, halsizlik ve kusma gibi şikayetlerle hastanelere başvuranların sayısının 5 bini geçtiği öğrenildi.

Yaşanan salgınla ilgili olarak açıklamalarda bulunan Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Tuğba Erdoğan, Ramazan Bayramı sonrasında kalabalık ortamlarda bayramlaşmaların, kontrolsüz gıda tüketilmesinin hastalığın yayılmasında en büyük etken olduğunu söyledi. Hava sıcaklıklarının da artmasıyla halsizliğin daha da arttığını kaydeden Erdoğan, bu hastalığa yakalanan hastaların bol bol su içmeleri gerektiğini vurguladı. Erdoğan açıklamasında şu uyarılarda bulundu: "Sıcakların artması sonucu gastroenterit, bulantı, kusma ve ishal ile başvuran hasta sayısı arttı. Bu beklenende bir şey. Sıcaklar arttı, bir bayram dönemi yaşadık, kalabalık ortam ve kontrolsüz gıda tüketimi oldu, ziyaretler esnasında bilinmeyen kaynaklardan sular içildi. Kalabalık bir ortam yaşadığımız içinde herkes birbirine kolay bulaştırdı. Sıcaklarında etkisi ile hastalar daha halsiz ve bitkin hale geldi. Biz ishal salgınlarını özellikle yaz aylarında yaşıyoruz. Bir kere bilmedikleri bir kaynaktan su tüketmemeleri lazım. Bilmediğimiz yerlerden yiyecek tüketmeyeceğiz. Mümkünse hazır su eğer mümkün değil ise belediyelerin sağladığı suyu kullanmamız önemli. Çünkü belediyelerin sağladığı sular düzenli olarak klorlanır, düzenli tahliller alınır. Herhangi bir sorun varsa da acil bir şekilde müdahale edilir. Bunun dışında ellerimizi çok iyi yıkamamız lazım. Sebze ve meyveleri çok iyi yıkamadan asla tüketmememiz lazım. Diyelim ki, başımıza ishal, kusma ya da bulantı geldi. Bu durumda da en önemli şey sıvı kaybı yaşamamak. Bol bol su tüketmeliyiz. Mümkünse yoğurt ve ayran gibi hem yaz aylarında serinletici hem de mikro organizmaları kolay yok edecek gıdaları tüketmek lazım. Eğer buna rağmen şikayetleri gerilemiyorsa mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurmaları gerekir."

ÇOCUKLAR VE YAŞLILAR İÇİN TEHLİKE ARZ EDİYOR

Yaşanan salgının sıcak hava ile birleşmesiyle çocuklar ve yaşlılar için tehlike arz ettiğini bildiren Tuğba Erdoğan, ishal, bulantı, halsizlik ve kusma şikayeti bulunan küçük çocuk ve yaşlıların vakit geçirmeksizin sağlık kuruluşlarına getirilmesini istedi. Doktor Erdoğan, “İshal dönemlerinde en tehlikeli gurup küçük çocuklar ve yaşlı hastalar. Özellikle onlara dikkat edilmesi gerekir. Çünkü onların su kaybetmesi normal genç yetişkinlere göre çok daha tehlikeli olabiliyor, su kaybı ciddi sonuçlara yol açıyor. Bu nedenle çocuklarda veya yaşlılarda bu tarz bir durum olduğunda mutlaka bir sağlık kuruluşuna hiç beklemeden başvursunlar." dedi.

İshal salgınında bol sıvı tüketilmesi gerektiğine de dikkat çeken Erdoğan "Bize son dönemde bulantı ve kusma çok daha fazla rahatsız ettiği için başvuruyorlar. Şiddetli bulantı ve kusmaları varsa ve bu artık onları rahatsız ediyorsa zaten sağlık kuruluşuna başvursunlar. Ağızdan bir şey almak çok önemli çünkü. Sıvı tüketemeyeceklerini anladıkları anda acile gelsinler, hiç beklemesinler. İshal varsa, o kendini 1-2 gün içerisinde sınırlar. Eğer sınırlamıyor, çok fazla sayıda ishalse, kendisini çok halsiz, bitkin ve düşkün hissediyorsa evde hiç beklemeyip acil servislere y ada Enfeksiyon Hastalıkları Poliklinikleri gibi polikliniklere mutlaka başvursunlar." diyerek vatandaşları uyardı.