Zirve Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Gülümser Sertbaş, aşırı sıcaklar konusunda vatandaşları uyararak, “Günün en sıcak saatlerinde mecbur kalınmadıkça dışarı çıkılmamalı. Özellikle dışarıda gezen veya çalışanlar sık sık tuz içeren sulu gıdalar almaya dikkat etmeli." dedi.

Sıcak havaların olumsuz etkileri ve alınması gereken önlemler hakkında açıklamalarda bulunan Yrd. Doç. Dr. Gülümser Sertbaş, artan sıcaklar nedeniyle 11.00-16.00 saatleri arasında uzun süre güneş altında kalınmaması gerektiğini ifade etti. Açık renkli, hafif, bol ve sıkı dokunmuş kumaşlardan yapılan giysilerin tercih edilmesi gerektiğini dile getiren Sertbaş, tuz içeren sulu gıdalar alınmasını tavsiye etti. Dışarıda çalışan vatandaşların çok dikkatli olması gerektiği uyarılarında bulunan Sertbaş, “Çalışırken güneşe maruz kalan kişiler mümkün oldukça güneş altında korunmasız kalmamaya, aşırı hareketlerden kaçınmaya, sık sık tuz içeren sulu gıdalar almaya dikkat etmeliler. Geniş kenarlı ve hava delikleri olan şapka kullanılmalı ve güneşin zararlı ışınlarından koruyan, göz hekimlerinin önerdiği güneş gözlüğü kullanılmalı. Vücut ısısının yükselmemesi için sık sık duş alınmalı. Bunun mümkün olmadığı durumlarda; ayaklar, eller, yüz ve ense soğuk suyla ıslatılmalı veya silinmeli.” diye konuştu.

Sıcaklar nedeniyle risk altında kalanlar hakkında da bilgi veren Sertbaş, "Yaşlılar, 4 yaşından küçük çocuklar, hamileler, aşırı kilolular, açık alanda çalışanlar, sürekli ilaç alanlar, sokak çocukları, evsizler ve özellikle kronik hastalığı bulunanlar, yalnız yaşayan yaşlılar, sürekli ilaç kullananlar, alkol ve madde bağımlıları tehlike altındalar." ifadelerine yer verdi.