Van'ın Hacıbekir Mahallesi'nde dün gece güvenlik güçleri ile PKK'nın gençlik yapılanması Yurtsever Devrimci Gençlik Hareketi (YDG-H) mensupları arasında çıkan olaylarda hayatını kaybeden Vedat Balık (18) toprağa verildi. Yaralı 16 yaşındaki M.İ.'nin hastanedeki tedavisi ise sürüyor.

Hacıbekir Mahallesi Sürmeli Sokak'ta dün gece 22.30 sıralarında PKK'nın gençlik yapılanması YDG-H'lilerin yola barikat kurduğu bilgisi üzerine, olay yerine çok sayıda polis ve toplumsal müdahale aracı (TOMA) sevk edildi. TOMA ile yola kurulan barikatı kaldırılmak istendiği sırada, tuzaklanan bomba uzaktan kumandayla patlatıldı.
Patlamada zırhlı araçta hasar meydana geldi.

Çevrede güvenlik önlemi alan polisler ile yolu kapatan PKK'lılar arasında ise çatışma çıktı. Çatışmalar sırasında Vedat Balık (18) ile M.İ. yaralandı. Yaralılardan Balık hastaneye kaldırılırken hayatını kaybetti, M.İ. ise Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde tedavi altına alındı.

Vedat Balık’ın cenazesi, öğle saatlerinde Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi morgundan Van Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Hatice Çoban, HDP İl Başkanı Veysi Dilekçi'nin de aralarında bulunduğu kalabalık tarafından alındı. Cenaze konvoy eşliğinde Yeni Mahelle mezarlığına getirildi. Burada PKK ve Abdullah Öcalan lehine atılan sloganlarla Balık toprağa verildi.

VALİLİKTEN OLAYLARLA İLGİLİ AÇIKLAMA

Van Valiliği, dün akşam kentin çeşitli mahalle ve sokaklarında meydana gelen olaylarla ilgili yazılı açıklama yaptı. 1 kişinin öldüğü, 1 kişinin de yaralandığı olaylarla ilgili, ölen kişinin maskeli bir şekilde polis araçlarına saldıran grup içerisinde olduğunun tespit edildiği belirtildi.

Valilik açıklamasında, Karşıyaka, Yenimahalle ve Şabaniye mahallelerindeki bazı sokakların, terör örgütü PKK mensuplarının yollara hafriyat dökmek, gasp ettikleri kamyonları ve araçları yollara bırakıp kontaklarını almak, yolları kazmak, çöp konteynerleri ile barikat kurmak ve yollara çelik tel çekmek suretiyle kapatıldığı kaydedildi.

"SİLAHLI VE ROKETATARLI ŞAHISLAR TESPİT EDİLDİ"

Açıklamada şöyle denildi: "Bu durum, bölgede ikamet eden duyarlı vatandaşlarımızın ihbar ve şikâyetleri ile öğrenilmiştir. Yolları açmak üzere söz konusu yerlere giden güvenlik kuvvetlerine ait araçlara molotof, el yapımı patlayıcı, barikatlara yerleştirilen bomba düzeneği ve uzun namlulu silahlarla saldırıda bulunulmuştur. Alınan istihbari bilgilerde 15 civarında uzun namlulu silahlı şahıs ve 2 roketatarlı teröristin de bulunduğu bilgisi edinilmiştir. Bu bilgiler bölge üzerinde gözetleme yapan helikopter tarafından da teyit edilmiştir. Olaylar sırasında Sürmeli 2 sokakta barikatı açmak isteyen TOMA aracının yanında, barikata gizlenen bomba patlatılmıştır. Olayda herhangi bir yaralanma ve can kaybı meydana gelmezken, söz konusu araca ilave olarak ateşli silahın isabet ettiği çok sayıda güvenlik kuvveti aracı da hasar görmüştür. Ayrıca söz konusu sokaklarda bahçe duvarlarının yıkılarak buradan elde edilen taşlarla, devrilen telefon ve elektrik direkleri ile muhtelif yerlerdeki kazılarla barikatlar kurulduğu, böylelikle sokakların alt ve üst yapılarına önemli zararlar verildiği de tespit edilmiştir."

Valilik ayrıca Esentepe Sokak'ta da yollara tel germek ve barikatlar kurmak sureti ile engeller oluşturulması üzerine, buraya müdahale etmek isteyen ve yola gerilen teli kesmek üzere duran güvenlik kuvvetleri aracına ateşli silahlarla ve el yapımı patlayıcılarla saldırı düzenlendiğini belirtti. Açıklamada, "Söz konusu aracın bu saldırılara ateş ile karşılık vermesi üzerine maskeli bir şekilde araca saldıran grup içerisinde olduğu tespit edilen V.B. isimli şahıs hayatını kaybetmiştir. Yine aynı olaylar çerçevesinde Cihan Sokak bölgesinde de müdahalede bulunulmuş, buradaki araçlara da silah ve el yapımı patlayıcıyla yapılan saldırılara silahla karşılık verilmesi sonucunda M.İ. isimli şahıs yaralanmıştır. Olaylarla ilgili olarak adli ve idari incelemeler sürdürülmektedir." denildi.