Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, Yemen’de yaşanan iç savaş ve Suudi Arabistan’ın bu ülkede hava operasyonu yapmasının petrol fiyatlarını yüzde 5 civarında tetiklediğini söyledi. Yıldız, Yemen’deki gelişmelerin, bu ülkede üretilen petrol düzeyinin düşük olmasından dolayı fiyatları etkilemeyeceğine dikkat çekti.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Kayseri Milli Eğitim Müdürlüğü yeni hizmet binası açılış töreni öncesinde, gazetecilerin, Yemen'deki olaylar ve YAZ SAATİ UYGULAMASI hakkındaki sorularına cevap verdi. Yıldız, Yemen’de yaşanan olayları takip ettiklerini belirterek, "Yemen'in dünya petrol üretimindeki payı binde 2 civarında. Bu da çok ciddi bir miktar değil. Ama dünyanın en büyük petrol ihracatçısı olan Suudi Arabistan'ın geçiş yolu üzerinde olması, hatta Basra'da batıya giden bütün petrol ihracıyla alakalı konuların her birisinin geçiş yolunda olması, dünya ham petrol fiyatlarını yüzde 5'ler civarında tetikledi. Her zaman söylüyoruz, bu yalnızca teknik konu olmaktan çıkar, yalnızca petrol arzı ve talebi olmaktan çıkar istikrarsızlığın getireceği kalemler olarak ortaya çıkar demiştik. Yemen'de de öyle oldu. Tabii ki Müslümanların arasındaki mezhep çatışmalarının ekonomik tarafını bir yana bırakırsak siyaseten de sosyal olarak da bir kanayan yaradır. Bunun bir an önce bitmesini nihayetlenmesini temenni ediyoruz." dedi.

YAZ SAATİ UYGULAMASI

Bakan Yıldız, yaz saati uygulamasıyla ilgili olarak da bu kapsamda geçen 7 ay içinde yarım milyar liralık tasarruf sağlandığını, bu tasarrufun bir yılda yarım milyar dolara yaklaşacağını kaydetti. Bunun, Avrupa Birliği üyesi ülkelerle senkron ve eş zamanlı davranabilmek için yapılan bir uygulama olduğunu söyleyen Yıldız, şunları söyledi: “Aynı zamanda güneş doğduğunda daha az yatmış olalım, temel saik budur. Çünkü gün ışığında işe başlamanın getireceği aydınlatma açısından çok büyük avantajlar var. Tabii Türkiye 76 dakikalık, doğusundan batısına, hem enlemiyle hem boylamıyla baktığımızda geniş bir ülke. Her ilin uygulaması buna uygun olarak da farklı olabilecektir. Valiliklerimizin mesai saatleriyle alakalı düzenleme yetkisi bulunmaktadır. Hele hele seçim döneminde, malum haziran ayına denk geliyor, orada doğu ile batı illerindeki sandıkların sayılma işleri 1 saat fark edebiliyor. Burada da aynı mantık söz konusudur."