Türkiye Gazeteciler Federasyonu (TGF) Başkanvekili ve aynı zamanda Basın Kartı Komisyonu üyesi Yılmaz Karaca, "Yeni gelen genel müdür, anlaşılmaz bir tutumla komisyonu 9 aydır toplamıyor. Tek neden; Star gazetesinin sahibine bu kart verilmeli. Bizimle pazarlığa girişti; 'Ekrem Dumanlı'ya kesinlikle bu kart verilmemeli'. Yasayı, kanunu uygulayacaksak biz, Ekrem Dumanlı'ya bu kartı vermeme hakkımız yok. Yani adil davranacaksak vermeme hakkımız yok." dedi.

Yılmaz Karaca, CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer ile düzenlediği basın toplantısında basın kartı yönetmeliğinde yapılan değişikliklere tepki gösterdi.

Türkiye'de basın kartı konusunda bir facia yaşandığına dikkat çeken Karaca, "Bugüne kadar Basın Kartları Komisyonu'nu basından olan arkadaşlarımız teşkil ediyordu. Bunlardan 3 tanesi Türkiye Gazeteciler Sendikası, 2 kişi Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, 1 kişi Türkiye Gazeteciler Fedarasyonu, İzmir Gazeteciler Fedarasyonu, Ankara Gazeteciler Cemiyeti, bunun yanında sürekli basın kartından bir arkadaşımız, Basın Yayın Genel Müdürlüğü'nden 2 arkadaşımız ve 13 kişiydi bu komisyon. Yani ağırlıklı olarak basın örgütlerinin oluşturduğu bir komisyondu, tabi bu dünyada da böyle. Yani bu tamamen basın kartını basın kuruluşlarından oluşan komisyonlar veya en çok üyesi olan basın örgütleri veriyor basın kartını. Hiç bir ülkede devletin basın kartı verdiği bir ülke yok. Maalesef son dönemlerde bir Star gazetesinin sahibine kart verilmesi, ki burada ki haklıydık, çünkü eğer Eskişehi'de olan Kütahya'da olan Afyon'da olan bir kişiye haksız yere nasıl kart verilmiyorsa; Star gazetesinin sahibi de haksız bir uygulama ile kart verilmesini istedi. Biz komisyon üyeleri bunu reddettik. 'Şu anda Basın Kartı Yönetmeliği'ne uygun değildir, veremeyiz' dedik. Ve vermedik." şeklinde konuştu.

"KAPICILARA SÜREKLİ BASIN KARTI VERİLİYOR, KIRŞEHİR'DE KASAPLARA BASIN KARTI DAĞITILDI"

Sürekli basın kartının 18 yıl çalışanlara verildiğini hatırlatan Karaca, şu şekilde konuştu: "Bunun yanında 25 yılın üzerinde bilfiil gazetecilik yapmış Ekrem Dumanlı'ya sürekli basın kartı verdik. Türkiye'de sürekli basın kartı 18 yıl çalışanlara verilir. Hatta ve hatta daha da ileri giderek Basın Yayın Genel Müdürlüğü'nün azıcık tanıdıysanız siz 12-13 yıl yapıp dosyalarınızı komisyonun önüne getirip ricalarda bulunuyorlar. Kapıcılara, biz tabiki, kapıcı, işçi, memuru şey görmüyoruz. Ama kapıcılara sürekli basın kartı veriliyor. Kırıkkale'de kasaplara, manavlara basın kartı dağıtıldı bu yönetim tarafından. Ama yeni gelen genel müdür, anlaşılmaz bir tutumla komisyonu 9 ay oldu kendisi geleli, komisyonu 9 aydır toplamıyor. Tek neden; 'Star gazetesinin sahibine bu kart verilmeli.' Bizimle pazarlığa girişti ve 'Ekrem Dumanlı'ya kesinlikle bu kart verilmemeli' dedi. Yasayı, kanunu uygulayacaksak biz, Ekrem Dumanlı'ya bu kartı vermeme hakkımız yok. Yani adil davranacaksak vermeme hakkımız yok. Bu nedenle 15 gün önce Basın Kartları Komisyonu toplanma kararı verildi. Bu karar son 1 gün kala yoğun talep nedeniyle iptal edildi. Gülünç bir olay. Yani yoğun basın kartı isteyen insanlar var, bu yoğunluğu yoğunluk nedeniyle iptal ediyor. Yani çok enteresan, yoğunluk toplanarak azalır. Ve sürpriz yönetmelik maalesef 2 gün önce Resmi Gazete'de yayınlandı."

"GAZETECİ OLMAYANLARIN BASIN KARTI ALMASI KOLAYLAŞTI"

Yeni yönetmelik ile gazetecilerin sarı basın kartı almasının zorlaştığını, gazeteci olmayanların almasının kolaylaştığını vurgulayan Karaca, şöyle devam etti: "Şu anda devlet tarafından verilecek bir yapıya kavuşturuldu. Çok ilginçtir, 'basın kuruluşlarıyla birlikte demokratik bir komisyon oluşturduk' diyor, Basın Yayın Genel Müdürlüğü. Ancak çok enteresandır 1 madde çok ilginçtir; bu maddenin o bölümünü size okumak istiyorum, 'Basın yayın meslek kuruluşlarının birleşerek oluşturdukları üst kurul hariç'. Yani Türkiye'nin en büyük basın kuruluşu Türkiye Gazeteciler Federasyonu, Türkiye'de 77 ilde şubesi olan ve 20 bin üyesi olan, hepiniz de Gazeteciler Cemiyeti'nin üyesisiniz, üst kurul özellikle bu olay içerisinde maddenin içerisinde yok ediliyor. Ama o kadar enteresan bir olay gelişti ki bugün gördük ki komisyon üst kurul üyeleri bize karşı olan kendi yandaşlarını alabilmek için 8 ay önce yaptıkları hile sonucu Basın İlan Kurumu'na seçilen Anadolu temsilcileri, gerçekten hile ile seçtirdikleri Anadolu temsilcilerini bugün bu olayın içine adapte ederek 3 Anadolu temsilcisine kendi yandaşlarına, kendi 'emir erlerine' diyorum ve bugün komisyon üyesi olarak kendilerini davet etmişler. Burada Türkiye Gazeteciler Fedarasyonu'nun dışında Ankara Gazeteciler Cemiyeti, İzmir Gazeteciler Cemiyeti, Türkiye Gazeteciler Sendikası yok edildi. Yani 15 üyenin 10 tanesi devlet tarafından yani Basın Yayın Genel Müdürü tarafından atanıyor. Diyor ki 'iletişim mezunundan 1 adet kişi' Hangi iletişim mezunu? Yok. Hangi iletişim okulu? Yok. Kim olduğu yok. 'Genel Müdürlük tarafından atanır' diyor. Yani diyecek ki kendi yandaşı, işte efendim Afyon Üniversitesi'nden şu kişi gelecek diyecek ve 10 kişi kendileri atıyorlar. Yani şu anda devlet veriyor. Biz kendilerine teklif yaptık, 'Komisyona gerek yok, zaten herşeyi siz yapıyorsunuz, komisyonsuz bunu yapın gönderin' dedik. Bu bir rezalettir. Bu bana göre geçersiz bir yönetmeliktir."

"YÖNETMELİĞİN İPTALİ İÇİN İTİRAZ EDECEĞİZ"

Yönetmeliğin iptali için avukatlarının çalıştığını ve itiraz edeceklerini kaydeden Karaca, "Cumartesi günü de İstanbul'da geniş kapsamlı basın örgütlerinin toplantısı var bu konuyla ilgili. Yani bu konuda kesinlikle hiç bir basın örgütünden bilgi alınmamıştır. Ayrıca burada en enteresan olaylardan bir tanesi de ben şu anda Basın Kartları Komisyonu üyesiydim. Bu yönetmelik yapılabilmesi için Basın Kartları Komisyonu üyelerinin onayının alınması gerekir. Yani kesinlikle onayı gerekir. Burada çok enterasan bir madde ilave etmişler. Diyor ki; 'Bu yönetmelik Basın Yayın Genel Müdürlüğü'nün yetkileri dahilinde hazırlanmıştır.' Esasında bu yönetmelik biz tarafından eski komisyon üyeleri tarafından imzalanarak Bakanlar Kurulu'na göndermek zorunluğu var. Yani şu anda Basın Yayın Genel Müdürlüğü yasa, kanun, nizam dinlemiyor ve istedikleri gibi bu olayı götürüyor. Ama bu olayın bugünü de var yarını da var. Ama bunu yapanlardan biz Türkiye Gazeteciler Fedarasyonu olarak mutlaka hesap soracağız. Gazetecilere yapılan, gazeteci örgütlerine yapılan bu haksızlığın önüne geçmek için elimezden gelen herşeyi yapacağız. Bu yapılanlar kimseye kalmayacaktır." ifadelerini kullandı.