Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, yeni nesil yazarkasa kullanılması zorunluluğunun 1 Ocak 2016 tarihinde başlayacağını belirterek, uygulamanın bir yıl ertelenmesini istedi.

Yazarkasa kullanan yaklaşık 2 milyon işyerinde en az 1,5 milyon yazarkasa ve POS cihazının 2 ay içinde değişmesi gerektiğini ifade eden Bendevi Palandöken, yazılı açıklamasında “Yeni nesil yazarkasaların fiyatları 1.400 TL ile 5.000 TL arasında değişiyor. Bu da 2 ay içinde toplamda en az 2,5 milyar liralık bir bedel ödeneceğini gösteriyor. Bir bu kadar değerli olan eski yazar kasalar ise kullanım olanağı kalmadığı için hurdaya ayrılacak. Dolayısıyla esnaf bu değişime henüz hazır değil.” dedi.

Ekonomideki belirsizlikler ve terör olayları nedeniyle esnafın kepenk kapattığını, yatırım yapacak gücünün olmadığını vurgulayan Palandöken, şöyle devam etti:
“FED’in faiz artırma beklentisi dolar kurunu çok yükseltti. Tüm elektronik ürünlerin fiyatı da döviz kuruna bağlı olarak yükseliyor. 1,5 milyon yazar kasanın değişimi için şartlar hiç uygun değil. Piyasada esnafımız iş yapamaz durumda. Bu nedenle yeni nesil yazar kasa kullanımının zorunluluğu bir yıl ertelenmeli.”

ESKİ YAZARKASALAR İKİNCİ EL FİYATI İLE GERİ ALINMALI

Eski yazarkasaların hurdaya ayrılmasının ekonomi için büyük bir kayıp olacağını belirten Palandöken, “Eski yazarkasalar, vergi ve yazarkasa sistemini yeni oturtmaya başlayan ülkelere ikinci el fiyatı ile ihraç edilmelidir. Bu şekilde yazarkasasını değiştiren esnafa az da olsa bir kazanç sağlanır.” ifadelerini kullandı.