Türk Eğitim Sen İzmir 1 No'lu Şube Başkanı Merih Eyyup Demir, yönetici değerlendirme süreci kapsamında 480 okul müdürünün haksız yere öğretmenliğe düşürüldüğünü, itiraz ederek yeniden değerlendirmeye tâbi tutulan 20 okul müdürünün ise göreve iade edildiğini söyledi. İade edilmeyen müdürlerinse hukuki anlamda sendikanın da desteğiyle mücadele başlattığını anlatan Demir, görevini kötüye kullanan memur ve yöneticiler hakkında işlem yapılması için çalışma başlattıklarını anlattı.

Sendikasının İzmir şubeleri adına açıklama yapan Demir, “İlimizde yapılan yönetici değerlendirme sürecinde, kamuoyu tarafından yakından bilindiği üzere 480 okul müdürümüz görevlerinden alınmıştır. 10 Haziran 2014 tarihli ve 29026 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan, Milli Eğitim Bakanlığı'na Bağlı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Değerlendirilmelerine İlişkin Yönetmelik ekinde yer alan EK-1 Görev Süreleri Uzatılacak Eğitim Kurumu Müdürleri İçin Değerlendirme Formu üzerinden yapılan değerlendirmeler sonucu 75 ve altı puan ile değerlendirilerek okul müdürlüğünden alınan yöneticilerimizin tamamına yakını, idare mahkemelerine başvuru yolu ile haklarını arama yoluna gitmişlerdir. Sendikamız tarafından ise değerlendirmeyi yapanlarla ilgili suç duyuruları yapılmıştır. İzmir İdare Mahkemesi tarafından verilen kararlar neticesinde Bölge İdare Mahkemesi'ne yapılan itirazlar sonuçlanmıştır. Bölge İdare Mahkemesi kararında, ‘Hayır cevabı verilen ancak somut bilgi ve belgeye dayanması gereken konularda bilgi belge sunulamadığı görülmektedir. Bu durumda, dava konusu değerlendirme işleminin nesnel, somut ölçme ve değerlendirme kriterlerine dayanmadığı ve bu haliyle objektiflikten uzak, soyut ve dayanaksız olması nedeniyle hukuka aykırı olduğu sonucuna varılmıştır.’ denilmektedir.” dedi.

'20 YÖNETİCİMİZ 75 VE ÜZERİ PUAN ALARAK GÖREVLERİNE İADE EDİLDİ'

Aynı kararda, "Yöneticilik görevi 2013-2014 ders yılının bitiminde sona eren müdür, müdür başyardımcısı ve müdür yardımcılarının, bu yönetmelikte öngörülen usul ve esaslara göre yerlerine görevlendirilen yöneticiler göreve başlayana kadar görevlerine devam eder." kaidesi bulunduğunu aktaran Demir, ancak bu düzenlemenin yönetmelikte öngörülen usul ve esasları dışına çıkılarak atamaların yapıldığını kaydetti. İtirazların sonucunu da değerlendiren Demir, “Değerlendirme sonucunda ilimizde yaklaşık 20 yöneticimiz, 75 ve üzeri puan alarak görevlerine iade hakkı kazanmışlardır. Aynı mahkeme kararı sonucu yeniden değerlendirmeye tâbi tutulan ve ilk değerlendirme puanlarına yakın puan alanlar ile puanları yükselenler arasındaki tutarsızlığın izahı nedir? İkinci değerlendirme sonucunda 75 ve üzeri puan alan arkadaşlarımızın, iki değerlendirme arasında yaptıkları işlerinde sorgulanması gerekmektedir. İkinci değerlendirmede 75 altında ve üzerinde puan alanların, yaptıkları ve yapamadıkları neler olmuştur? İkinci değerlendirmeden 75 puan üstünde alan bazı mesai arkadaşlarımızın bu puanlarının, mevcut iktidar partisi aday adayı, eski Memur-Sen İl Başkanı Sayın Abdurrahim Şenocak ile adaylık açıklama sürecinde parti ilçe binalarında verdikleri fotoğraflarla ilişkisi var mıdır? Bölge İdare Mahkemesi kararı gereği ilimizde yeniden değerlendirmeler yapılmış ancak kararda anılan, 'Göreve devam eder' ibaresi uygulanmamıştır.” dedi.

'SEHVEN DER GEÇERİM'

Yeniden değerlendirme sürecinde de Bölge İdare Mahkemesi kararında anılan somut bilgi belge koyulamadan değerlendirme yapıldığını ifade eden Demir, “EK-1 formlar incelendiğinde, birçok arkadaşımızın değerlendirmelerinde ilk değerlendirme ile aynı sonuçların oluştuğu görülmektedir. Burada sorgulanması gereken, mahkemenin açık kararına rağmen bilgi belge eklemeden işlem yapanların, ‘yapanın yanına kâr kalır’ mantığından hareketle ülkemizde son yıllarda kamuda sıkça rastladığımız, ‘sehven der geçerim' ile hareket etme özgüveni midir? İnsanların hayat akışlarını değiştiren bu işlemlere sebep olanlara bu özgüveni sağlayanları,n bunun sonucunun gelebileceği noktaları da doğru hesap etmeleri gerekmektedir. Eğitim camiasındaki huzursuzluğun kimseye bir yarar sağlamayacağı açıktır. Bu süreçten zarar gören sadece geleceğimiz olacaktır.” diye konuştu.