Atatürk Orman Çiftliği'nde (AOÇ) bulunan ve 26 Ocak 2013'te tahliye edilerek kapanan Merkez Lokantası için yeniden ihale yapılacak. Lokanta AOÇ Müdürlüğü tarafından aylık 16 bin 500 bedeli ile kiralanacak. Resmi Gazetenin bugünkü sayısında yayınlanan karara göre, açık artırma usulü yapılacak ihale için istenen teminat miktarı ise 59 bin 44 lira.

Merkez Lokantası, işletmecinin kira borcu nedeniyle 26 Ocak 2013 tarihinde tahliye edilerek kapanmıştı. 1930 yılında restauranta çevrilen Merkez Lokantası Cumhuriyet'in ilk dönemlerinde yemekli toplantıların yapıldığı bir yer oldu. 250 kişilik ana salonunun yanısıra, 80 kişilik de özel Ata salonu bulunan lokantanın bahçesi de 750 kişi kapasiteli.

Resmi Gazete'de Merkez Lokantası'yla ilgili karar şu ifadelerle yer aldı: “Mülkiyeti Müdürlüğümüze ait olan Ankara İli Yenimahalle İlçesi 2098 ada 34 parselde bulunan 3.356,95 m² açık, 1.246,82 m² kapalı alana sahip toplam 4.603,77 m² (taşınmazın yola olan cephesine yapılacak olan ihata duvarı sonrası taşınmazda m² bazında artma veya eksilme olabilecektir) taşınmazın 10 yıl süre ile alakart restaurant, fiks menü restaurant, lokanta vb. olarak kullanılması amacıyla kiraya verilmesi işi, Atatürk Orman Çiftliği Müdürlüğü Alım-Satım-Kiralama ve Kiraya Verme İhale Yönetmeliği'ne göre açık artırma usulü ile ihale edilecektir.”

Resmi Gazete'de yayınlanan karar göre, ihale şartnamesi AOÇ Müdürlüğü Ticaret Şubesi'nde 100 lira, posta yoluyla da 150 lira karşılığında temin edilebileceği belirtildi. İşin süresinin 10 yıl olduğu belirtilen kararda, aylık kira bedelinin 16 bin 500 lira olduğu, ihale için geçici teminat miktarının ise 59 bin 400 lira olduğu vurgulandı. Kati teminat miktarı ise ihalede oluşacak aylık kira bedelinin 10 yıllık toplamının yüzde 6'sı olacak. Kararda “A.O.Ç. Müdürlüğü ihaleyi yapıp yapmamakta ve A.O.Ç. Müdürlüğü menfaatleri gözetilerek en uygun bedeli tespitte serbesttir.” ifadelerine yer verildi.

“ACABA KİME KİRAYA VERİLECEK?”
Kararı değerlendiren Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, Merkez Lokantası'nın özgünlüğüne uygun işletilmesi gerektiğini belirtti. Konunun takipçisi olacaklarını kaydeden Candan şu açıklamayı yaptı: “Merkez lokantası Atatürk'ün sevdiği ve dostları ile gidip geldiği bir yer. Mekânsal özelliği ile birlikte anı ve kimlik değeri olan bir yerdir.2013 yılında tamamen kapatıldığında işletmecinin üzerinde baskılar olduğuna tanık olduk. Şimdi bu kiralama ile içeriğinin boşaltılması ile karşı karşıya. Atatürk'ün ve İsmet İnönü'nün meşhur fotoğraflarına kaynaklık eden mekan acaba kime kiraya verilecek? Yoksa istasyondaki kebapçının kaderini mi paylaşacak, kimlik, anı ve mekânsal değeri olan merkez Çiftlik lokantası, özgünlüğüne uygun işletilmeli konunun takipçisiyiz.”