Uzmanlar, çocuk sağlığı konusunda doğru bilinen yanlışların ciddi hastalıklardan hayati tehlikeye kadar gidebilen tablolara neden olabileceğini belirtti. Bebekleri için ellerinden gelenin en iyisini yapmak isteyen ebeveynlerin uzmanların önerileri ile hareket etmesi büyük önem taşıyor.

Memorial Şişli Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Uz. Dr. Dicle İnanç, bebek ve çocuk sağlığı konusunda bilgiler vererek halk arasında doğru bilinen yanlışları sıraladı.

Uz. Dr. Dicle İnanç, halk arasında doğru bilinen yanlışları şu şekilde sırladı:

“YENİDOĞAN HER BEBEKTE SARILIK GÖRÜLÜR”

Yanlış! Yenidoğan her bebek sarılık olmaz. Erken doğan, düşük doğum tartılı, çok iri, tartı kaybı fazla ve kan uyuşmazlığı olan bebeklerde sarılık riski fazladır. Yenidoğan sarılığı sanıldığının aksine bulaşıcı değildir.

“SARILIK OLAN BEBEĞE ŞEKERLİ SU İÇİRMEK VE SARI GİYDİRMEK İYİ GELİR”

Yanlış! Sarılık olan bebeğe asla su ya da şekerli su verilmemelidir. Sarılık olan bebeğin sık sık anne sütü ile beslenmesi gerekmektedir. Üstelik sarı renk giydirilince sarılık geçmez.

“YENİDOĞAN BEBEKLERİN CİLDİNE TUZ SÜRMEK İSİLİK VE PİŞİĞİ ÖNLER”

Yanlış! Çok yanlış ve tehlikeli bir inanıştır. Ciltten emilen tuz, bebeğin ölümüne bile sebebiyet verebilir. Bunun için eczanelerden pişik önleyici ürünlerin alınması daha doğrudur.

'KABIZ OLAN BEBEĞE ZEYTİNYAĞI İÇİRİLMELİDİR2

Yanlış! Bebeklere ya da çocuklara doğrudan zeytinyağı içirmek doğru değildir. Tam içtiği esnada öksürükle zeytinyağı akciğerlere kaçabilir ve kabızlıktan daha tehlikeli bir tablo ortaya çıkabilir. Kabız olan çocuğa lifli gıdalar verilmeli, yemeklere zeytinyağı katılmalıdır.

'BEBEKTE DERİ DÖKÜNTÜLERİ GEÇİCİ OLDUĞU İÇİN ÜZERİNDE DURULMAMALIDIR'

Yanlış! Deri döküntüleri bazen çok önemli hastalıkların habercisi olabilmektedir. Vücudun neresinde ve ne şekilde olduğu mutlaka bir çocuk hekimi tarafından değerlendirilmelidir.

'DİŞ ÇIKARAN BEBEĞİN ATEŞİ HIZLA ARTAR VE İSHAL OLUR'

Yanlış! Diş çıkarma döneminde bebeğin vücudu ısınır. Ancak ateş düşürücü gerektirecek kadar ateşi çıkmaz. Bu dönemde bebeklerin kakasında yumuşama olur ancak belirgin bir ishal, ateş ya da karın ağrısı olmaz.

'BEBEKLERİN EMZİK EMMESİ DİŞ EĞRİLİĞİNE, DUDAK SARKMASINA SEBEP OLUR; PARMAK EMMELERİ DAHA İYİDİR'

Yanlış! Bebeklerin emzik emmesi 2 yaşına geldiğinde, parmak emmesi ise 3 yaşına geldiğinde bıraktırılmalıdır. Süreç uzarsa çocukların diş ve damak yapısı bozulur.

'ÇOCUKLARDA TANSİYON OLMAZ'

Yanlış! Yenidoğan döneminden itibaren bebeklerin tansiyonuna bakılabilir ve tansiyon ölçümü çocukların muayenesinin bir parçası olmalıdır.

'BEBEKLERİ UYUTURKEN SAÇ KURUTMA MAKİNESİ YA DA ELEKTRİK SÜPÜRGESİ SESİNDEN YARARLANILMALI2

Yanlış! Gün içinde uzun süreli ve sık görülen ataklar şeklinde ağlayan kolikli bebekler, bu aletlerin sesini, anne karnında duydukları ses ile bağdaştırdıkları için sakinleşebilirler ancak çocukları bu yöntemle uyutmak doğru değildir.

'HER ÇOCUKTA İDRAR YOLU ENFEKSİYONU GÖRÜLÜR VE KISA SÜREDE GEÇER'

Yanlış. Tekrarlayan ve tedavi edilmeyen idrar yolu enfeksiyonları ilerde böbrek yetmezliğine yol açabilir. Vakit kaybetmeden çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanına başvurulmalıdır.