Ankara Yenimahalle Belediyesi, Mersin’de vahşice öldürülen Özgecan Aslan anısına adını taşıyan parkın açılışını yaptı. Batıkent Kardelen Mahallesi’nde açılan Özgecan Parkı açılış törenine Yenimahalle Belediyesi Başkanı Fethi Yaşar, CHP Genel Başkan Yardımcısı Aydın Milletvekili Bülent Tezcan, Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen ve davetliler katıldı. Ayrıca Ankara Walkswagen Fun Club da araçlarıyla destek verdi. Katılımcıların ellerindeki ‘Özgecan’ın katili erkek devlet şiddeti’, ‘Bağır herkes duysun erkek şiddeti son bulsun’ dövizleri ve Özgecan’ın fotoğrafının bulunduğu pankartlar dikkat çekti.

Tören İstiklal Marşı ile başladı. Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar burada yaptığı konuşmada, "Özgecan hepimiz için bir silkinme, kendimize gelmemiz için bir başlangıç olsun." dedi. Yaşar şöyle devam etti: "Yerel yönetimler olarak hemşehrilerimizin ihtiyaçları ölçüsünde çalışmalar yapar, tesisler açarız. Yenimahalle Belediyesi olarak 6 yıldır böyle açılışlar yapıyoruz. Parklarımıza ülkemize hizmet etmiş değerlerimizin isimlerini veriyoruz. Genelde coşkulu, sevinçli günlerdir bunlar. Ancak bugün hüzünlü bir açılış yapıyoruz. Bir hafta önce ülke gündemini sarsan ‘bize ne oluyor, nereye gidiyoruz’ dedirten acı bir olay yaşadık. Aslında uzun zamandır devam eden benzer olayları kanıksamıştık. Sıradan haberler gibi algılıyorduk. Ancak bu kızımızın yaşadığı acı olay bir an durup milletçe ne oluyor bize, nasıl bu hale geldik sorularımızı sormamıza neden oldu. Göstermelik kadın vekil ve Aile Sosyal Politikalar Bakanlığı kurmak çözüm olmuyor. 21. yüzyıl Türkiye’sine yakışmadığı ve kadına yönelik şiddetin bir insanlık ayıbı olduğunu düşünüyorum. Şiddete uğrayan kadınlarımızın ırkı, dili, dini, mezhebi ve siyasi partisinin bir anlamı yok. Bu gerilim ortamı ve toplumsal psikoloji en tepeden en alt grubuna kadar nüfus etmiş durumda. Bu psikolojiden etkilenen toplumun sorunlu insanları kadınları eziyor, öldürüyor. Kadınları katledenler adalet sisteminden yakalarını kolaylıkla sıyırabiliyor. Az bir ceza alarak çıkacaklarını bildikleri için daha da fütursuzca davranabiliyorlar. Kadınlar ne giyeceklerine, örtünüp örtünmeyeceklerine, okuyup okumayacaklarına, nasıl doğum yapacaklarına kendi özgür iradeleriyle karar vermelidir. Eğitimli insanlar bilirler ki ne geleneğimiz, ne yüce dinimiz ne de törelerimiz kadına ikinci sınıf bir varlık olarak bakmaz. Özgecan hepimiz için bir silkinme, kendimize gelmemiz için bir başlangıç olsun. Kadınların özgürlük hareketi için bir ışık olsun. Bu parkda ismi sonsuza kadar yaşasın. Bu parktan yararlanan her kadınımız hakları konusunda daha bilinçli olmayı aklına getirsin. Her erkek hemcinslerinin yaptığı bu utancı yaşasın. Her anne kız ve erkek çocuklarını kendini ve başkalarını severek büyütmeyi öğretsin. Burada oynayarak büyüyen çocuklarımız güven içinde ülkemize faydalı bireyler olarak yetişsin. Bu acılar millet olarak bir daha yaşamamayı umut ediyor, kızımıza Allah’tan rahmet diliyorum.”

Yaşar’ın ardından konuşan CHP Genel Başkan Yardımcısı Aydın Milletvekili Bülent Tezcan ise, ”Bir toplumda devleti yönetenlerin olduğu noktadan itibaren kadına bir insan olarak, yaşamın bir parçası olarak bakmak yerine kadına ikinci sınıf bir varlık, cinsel bir obje, sadece ve sadece erkeğin muavini ya da yardımcısı diye bakan anlayış devleti bir ülkeyi yönetmeyi başlarsa işte orada kadın cinayetini hak gören, kadına tecavüzü hak gören bu ahlaksız insanların türediği bir sakat toplum ortaya çıkar. Kadının nasıl doğum yapacağına yukarıdan karar vermeye kalkan, kadını tarif ederken ‘ateşle barut bir arada durmaz’ diyen daha ilkokullarda karma eğitimi ortadan kaldırmaya çalışarak küçücük yavrularımızın kafasında kardeş, arkadaş hayatı paylaşan bireyler yerine erkek ve kadın diye birbirinden cinsel olarak ayrılmış varlıklar yaratmaya çalışan yoz, Orta Çağ kalıntısı bir kültür bugün Türkiye’yi yönetmeye devam ettiği sürece ne yazık ki Özgecan cinayetleri bir tesadüf değildir.” diye konuştu.

Konuşmaların ardından parkın açılışı kurdele kesilerek yapıldı. Daha sonra parka bir de fidan dikildi.