Aydın’ın Yenipazar ilçesinin AK Partili Belediye Başkanı Zafer Savcı’nın, evrakta sahtecilik suçundan aldığı ve hastalığı sebebiyle bir yıl ertelenen hapis cezasının erteleme süresi bugün doldu. Savcı'nın, cezasının yeniden ertelenmesi için Aydın 1. Ağır Ceza Mahkemesi’ne başvurduğu öğrenildi.

Evrakta sahteciliğin cezası için bir yıllık daha erteleme hakkı olduğunu ifade ede Başkan Savcı, “Ben demokrasiye ve hukukun üstünlüğüne inanan birisiyim. Hukukçu arkadaşlarımın, bir yıllık daha erteleme hakkım olduğunu belirtmesi üzerine infaz savcılığına erteleme talebi dilekçemi verdim. Takdir hukukçularımızındır. Verilecek karara da saygı duyarım.” dedi.

Zafer Savcı, 2005 yılında belediyeye ait işyerlerinden birini, ihaleyle AK Parti ilçe yönetimine kiraya verdi. Dönemin ilçe yönetimi, biriken 3 bin 500 liralık kira borcunu ödememesine rağmen AK Parti Genel Merkezi’ne gönderilmek üzere Savcı’dan, "Kira borcu yoktur" yazısı istedi. Savcı da bu belgeyi verdi. 2009’daki yerel seçimlerde Yenipazar Belediye Başkanı seçilen CHP’li Mehmet Yüsran Erden, belediyeye borcu bulunan diğer kiracılar gibi AK Parti ilçe yönetimi hakkında da dava açtı. AK Parti Yenipazar İlçe Başkanı olan Ahmet Yıldırım da mahkemeye, daha önce Zafer Savcı’nın kendilerine verdiği "Kira borcu yoktur" yazısını ibraz etti. İncelemede ise partinin belediyeye borcu bulunduğuna ve Savcı’nın verdiği yazının sahte olduğuna hükmedildi. Bunun üzerine hakkında, Aydın 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde, evrakta sahtecilik suçundan dava açıldı. Mahkemenin verdiği 2 yıl 6 aylık hapis cezası, Yargıtay tarafından da onandı. 2014 Mart ayında, bir dönem aradan sonra tekrar Yenipazar Belediye Başkanı seçilen Zafer Savcı, hakkında onanan hapis cezasının kendisine tebliğ edilmesi üzerine 22 Ağustos 2014’te hastalığını gerekçe göstererek, infaz savcılığından cezasının bir yıl ertelenmesini istedi. Savcılık bu talebi, hapis kararını veren Aydın 1. Ağır Ceza Mahkemesi’ne götürdü. Mahkeme de talebi kabul etti. Cezasının infazı ertelenen Savcı, geride kalan bir yılda Yenipazar Belediye Başkanlığı ve Aydın Büyükşehir Belediye Meclis Üyeliği görevlerine devam etti. Erteleme süresi bugün sona eren Savcı, infaz savcılığına dilekçe vererek, aynı gerekçelerle cezasının yine ertelenmesini istedi.

Bu arada cezanın ertelenmesine tepki gösteren CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Aydın Milletvekili Bülent Tezcan, bunun yanlış olduğunu, Zafer Savcı’nın başkanlık görevinin sona erdirilmesi gerektiğini savunmuştu. Başkan Savcı’nın derhal görevden alınmasını istemiş, konu hakkında dönemin İçişleri Bakanı Efkan Ala’nın cevaplaması talebiyle bir soru önergesi vermiş, cevap alamadığını belirterek Savcı'nın AK Partili olduğu için korunduğunu iddia etmişti.