İstanbul Organize ve Mali Suçlar polisinin yolsuzluk suçlamasıyla başlattığı operasyonda Ankara ve İstanbul'da aralarında bakan çocuklarının da bulunduğu 51 kişi gözaltına alındı. Kara para aklama, rüşvet ve altın kaçakçılığı suçlamalarının yer aldığı soruşturmada, Ekonomi Bakanı Çağlayan'ın oğlu Salih Kaan Çağlayan, İçişleri Bakanı Güler'in oğlu Barış Güler ve Şehircilik Bakanı Bayraktar'ın oğlu Abdullah Oğuz Bayraktar gözaltına alındı. İnşaat sektörüne sıçrayan operasyonda, işadamı Ali Ağaoğlu, Taş Yapı'nın sahibi Emrullah Turanlı ile Yorum İnşaat'ın sahibi Osman Ağca da gözaltına alındı. Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir ile Halk Bankası Gen. Md. Süleyman Aslan da savcılıkta.

TALİMATI SAVCI ÖZ'DEN

1 yıldır hazırlığı yapılan soruşturmada gözaltı kararı çıkarmak için nöbetçi hakim ayarlandığı ileri sürüldü. 3 ayrı soruşturmanın kamuoyunda yüksek etki uyandırması için aynı gün operasyona dönüştürüldüğü iddia edildi. Operasyon, Başsavcı Vekili Zekeriya Öz'ün talimatıyla İstanbul Cumhuriyet Savcısı Celal Kara'nın bir yıldır teknik takibin ardından başlatıldı. İddialara göre; Mali Şube'nin yaklaşık 1 yıldır yaptığı teknik takipte, çok sayıda 'usulsüz para transferi' yapıldığı tespit edildi. Sabah erken saatlerde başlatılan operasyonda İstanbul ve Ankara'da 28 farklı adrese eş zamanlı baskın düzenlendi. Ankara'da gözaltına alınan 5 kişi İstanbul'a gönderildi. Sağlık kontrolünden geçirilen zanlıların sorgusu akşam saatlerinde başladı.

3 SORUŞTURMAYA AYNI GÜN OPERASYON

Bir yıldır süren 3 ayrı soruşturmanın kamuoyunda ses getirmesi için aynı gün yapılması dikkat çekti. Soruşturmaları yürüten savcılığın son bir haftada hazırlıkları hızlandırdığı iddiası ise 'zamanlama' şüphesine neden oldu.

'UYGUN HAKİM' BEKLENDİ İDDİASI

İddialara göre, gözaltı kararlarının çıkarılması için uygun hâkimin nöbetçi olması beklendi. Gözaltı kararı verecek 18. Sulh Ceza Mahkemesi hâkiminin nöbetçi olduğu Pazartesi günü savcılık gözaltı kararları için başvurdu. Gözaltı kararlarının çıkarılmasının ardından dün operasyonun düğmesine basıldı.

TUTUKLAMALARI HANGİ HAKİM YAPACAK?

Soruşturmalar örgütlü suç kapsamında olduğu için 4 gün olan gözaltı süresi uzatılarak şüphelilerin tutuklama kararı verecek mahkemeye sevk edilmesinin planlandığı öğrenildi. Perşembe günü 23. Sulh Ceza Mahkemesi'nin hakimi raporlu olduğu için görev yapamayacak. Mahkemeye tutuklama kararı verecek uygun hakimin atanmasının beklendiği ileri sürüldü. Adalet Komisyonu'nun atayacağı hakim şüphelilerin tutuklanmasına karar verecek.

5 adrese operasyon

Operasyonlar kapsamında İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekilliği'nin talimatıyla harekete geçen Ankara polisi, 5 adrese operasyon yaptı. Polis, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın oğlu Salih Kaan Çağlayan ile Zafer Çağlayan'ın özel kalem müdürleri M.B.K. ve O.K, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'ın danışmanı S.S. ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı genel müdürlerinden M.A.K'yı gözaltına aldı. Ankara Emniyet Müdürlüğü Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğüne götürülen şüpheliler, buradaki işlemlerinin ardından İstanbul'a götürüldü. Bu kişilerin İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nde ifadeleri alınacak. Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin ile katılacağı; Gölbaşı Eğitim ve Sosyal Tesisi'nin Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'na devredilmesine ilişkin protokolün imza törenini iptal etti. İçişleri Bakanı Muammer Güler de, Türkiye, Bulgaristan ve Yunanistan arasında Kapitan Andreevo sınır kapısında kurulması öngörülen polis ve gümrük ortak temas merkezinin kuruluş ve işleyişine ilişkin anlaşmanın imza törenine katılımı iptal etti.