2014’te yapılan yerel seçimlerde partisinin Üsküdar’dan aday gösterdiği CHP İstanbul Milletvekili İhsan Özkes, seçimlerde hile yapıldığını belirtti. Özkes, yaklaşık 20 bin oyunun çalındığını düşündüğünü ifade etti. Özkes, “2 gün içinde itiraz edebiliyorsunuz, biz 5 gün sonra tespit ettik. Oylar sayılırken tutanak tutmamışız, 2-3 kişi ilçe seçim kuruluna gitmiş, bakmışlar fazla, kararda ‘3 fazla zarf var, nereden geldiği anlaşılamamıştır’ denmiş, kapatmışlar. Bizim 300-500 tutanağımız olsaydı, böyle olmazdı. Bizim sandık görevlileri farkında değil; imza sayısı kaç, kaç oy çıktı, bakılmamış. 7 Haziran seçimlerinde de hileler yapılacağına ilişkin ciddi endişelerimiz var.” dedi.

Son yapılan yerel seçimlerde CHP’nin Üsküdar adayı olan İstanbul Milletvekili İhsan Özkes, partisinin oy oranını yüzde 29’dan yüzde 43’e çıkarmasına rağmen resmi sonuçlara göre 8 bin oyla başkanlığı kaybetti. Ancak Özkes, hile ile en az 20 bin oyunun çalındığını düşünüyor. Zaman gazetesine konuşan, CHP’li vekil, ‘muhtar pusulaları ile belediye başkanı pusulalarının aynı zarfa konulduğu için 16 bin oyun bu yüzden geçersiz sayıldığını belirtirken, geçersiz sayılan bu oylardan 10 binin kendilerine ait olduğunu ifade ediyor. 400 sandıkta ise toplam 10 bin kadar fazla zarf çıktığını vurguluyor ve ekliyor:

“Bu 10 bin oy demektir; etti mi 20 bin. Biz ise seçimi 8 bin oyla kaybettik.” diyor. Ardından Ankara’yı benzer bir şekilde kaybeden Mansur Yavaş gibi şu uyarıyı yapıyor: “2 gün içinde itiraz edebiliyorsunuz, biz 5 gün sonra tespit ettik. Oylar sayılırken tutanak tutmamışız, 2-3 kişi ilçe seçim kuruluna gitmiş, bakmışlar fazla, kararda ‘3 fazla zarf var, nereden geldiği anlaşılamamıştır’ denmiş, kapatmışlar. Bizim 300-500 tutanağımız olsaydı, böyle olmazdı. Bizim sandık görevlileri farkında değil; imza sayısı kaç, kaç oy çıktı, bakılmamış.”
İşte İhsan Özkes’in yaşadığı Üsküdar tecrübesi ve şahit olduğu seçim hileleri:

'AKP’NİN ÖNDE OLDUĞU SANDIKLARDAKİ GEÇERSİZ OYLAR GEÇERLİ SAYILDI'

“Seçim günü muhtar pusulaları ile belediye başkanı pusulaları karıştı. Vatandaş oy kullanırken bir eline belediye başkanı ve muhtarın zarfını, bir eline meclis üyesinin zarfını veriyorlar. Vatandaş muhtarın oy pusulasıyla belediye başkanının pusulasını aynı zarfa koyuyordu. Aynı zarfa koyunca burada sandık başkanı bir karar veriyor, ya geçerli ya geçersiz. İşin garip tarafı, Üsküdar’da 33 mahalleden 18 mahallede birinciydik; bizim önde olduğumuz mahallelerdeki sandıklarda aynı zarfa konulan pusulalar geçersiz sayıldı. AKP’nin önde olduğu mahallelerde ise geçerli sayıldı. 16 bin geçersiz oy var, en az 10 bin geçersiz oyun bizden gittiği kanaatindeyim. 10 bin oyum o yolla gitti.”

'400 SANDIKTA 10 BİN FAZLA ZARF ÇIKTI'

“Seçim günü oy kullanmaya gittiğinizde kimliğinizi gösteriyor oyunuzu kullanıyor, ondan sonra da adınızın bulunduğu yeri imzalıyor ve gidiyorsunuz. Bir sandıkta 220 kişi oy kullanıyorsa, imza da 200 ise 20 kişi oy kullanmamış demektir. Fakat Üsküdar’da böyle olmadı; yaklaşık 400 sandıkta, bazılarında 20 civarında, toplam 10 bin kadar fazla zarf çıktı. Listelerde imza karşılığı oy kullananların dışında, imzasız olarak araya girmiş 10 bin zarf. Biz bunu seçimden 4-5 gün geçtikten sonra fark ettik. Ben feryat edince 40-50 avukat geldi, 2 gün boyunca çalıştılar. İmza dışında 10 bin kadar zarfın fazla olduğu tespit edildi. 10 bin fazla oy demektir bu; 10 bin oyumuz geçersiz sayılmıştı, etti mi 20 bin! 2 gün içinde itiraz edebiliyorsunuz, biz 5 gün sonra tespit ettik. Oylar sayılırken tutanak tutmamışız, 2-3 kişi ilçe seçim kuruluna gitmiş, bakmışlar fazla, kararda ‘3 fazla zarf var, nereden geldiği anlaşılamamıştır’ denmiş, kapatmışlar. Bizim 300-500 tutanağımız olsaydı, böyle olmazdı. Bizim sandık görevlileri farkında değil; imza sayısı kaç, kaç oy çıktı, bakılmamış. Ayrıca iki okulda bomba ihbarı yapıldı, okullar yaklaşık 15 dakika boşaltıldı. Osırada neler olduğunu bilmiyoruz.”

'KAZANMA İHTİMALİNDE DE ‘SEÇİMİ İPTAL’ PLANLARI HAZIRDI

“Yaklaşık 200 sandıkta Ümraniye Belediyesi meclis üyelerinin pusulaları çıktı. Bunu niye yapmış olabilirler diye düşündük, şu sonuca vardık: ‘Bu pusulaları koyalım, İhsan Özkes kazanırsa bunları gerekçe göstererek itiraz edelim ve seçimi iptal edelim.’ İlçe seçim kurullarına giden içi oy pusulası dolu çuvallardan çok büyük bölümünün ağzının açık olduğunu fark ettik. Biz bunlara karşı gerekeni yapmadık çünkü onların hinliklerini düşünemedik. Sonuç olarak seçimleri 8 bin oyla kaybettik.”

‘SEÇİM GÜNÜ GEREKİRSE UYUMAMAK LAZIM’

“Seçimleri kaybetmemek için bir defa kazanmaya inanmak lazım. İnanmayan, kazanamaz. Ancak seçim günü çok önemli; o gece gerekirse uyumamak, yemek yememek hatta tuvalete gitmemek lazım. Bir seçimde ilçe seçim kurulundaydık, bir kişi elinde torbayla sırada bekliyordu. Baktım titriyor, rahatsız sandım. ‘Bu arkadaşı doktora götürsek’ dedim, yanımdaki biri kulağıma eğildi ‘rahatsız değil o, tuvaleti var’ dedi. ‘Peki niye çuvalı bırakıp gitmiyor’ diye sorduğumda, ‘O AKP’lidir, ölse o oy torbasını bırakmaz’ dediler. Ben CHP’de böyle birine rastlamadım. Allah’ın verdiği can kutsaldır ama adamlar canlarını tehlikeye atacak şekilde çalışıyorlar. Bizim de en az onlar kadar çalışmamız gerekir. Sandıklarda çok dikkat etmek lazım. Oy kullanma esnasında da, sonuçlar ilçe seçim kurullarına gelirken de, nihai sonuca kadar da çok dikkatli olunmalı.”

‘SEÇİMİ SAVAŞ OLARAK GÖRDÜKLERİ İÇİN OY ÇALMAYI MEŞRU BULUYORLAR’

“Demokrasilerde iktidar ya da belediye seçimle gelir, seçimle gider. Bunlar öyle bir düşüncede değiller; seçimle gelip seçimle gitmek istemiyorlar. Saltanatın elden kaymaması, rantın kaçmaması için buna çok önem veriyorlar. Kalıcı olmak istiyorlar. Kalmak için de meşru, gayrimeşru her yolu deniyorlar. Hileyi, entrikayı, desiseyi, her türlü manevrayı meşru kabul ediyorlar. Oy çalmayı caiz görüyorlar. Öteden beri bu çizgide olan arkadaşlarda şu anlayış var; ‘biz savaş yapıyoruz’. Her yola başvurmayı da ‘harp hiledir’ hadisine dayandırıyorlar. Maalesef dini dayanağını böyle oluşturuyorlar. ‘Doğru mudur?’ derseniz, ben emekli bir müftü olarak ‘hayır, hak haktır’ derim. Karşınızdaki düşman bile olsa hak haktır. Kaldı ki biz düşman değiliz, bu memleketin insanıyız, elhamdülillah hepimiz Müslüman’ız.”

‘7 HAZİRAN’DA DA HİLE YAPILACAĞINA DAİR ENDİŞELERİMİZ VAR’

“7 Haziran seçimlerinde de hileler yapılacağına ilişkin ciddi endişelerimiz var. Çünkü AKP’nin her zaman bir A, B ve C planı vardır. Bir defa seçime gelmeyen seçmenlerin yerine oy kullanıldığına dair ciddi duyumlarımız var. Bu buna bizzat da müşahede ettim. Bir seçimde oy verme işlemi bitmeden 15 dakika önce oy kullanmaya gittim, baktım benim yerime imza atılmış. Görevli ‘efendim yanlışlıkla atmışlardır, siz de oyunuzu kullanın, altına imza atın’ dedi. Sonra sandık başkanı bana itiraf etti. ‘Hocam, biz, siz gelmezsiniz diye yerinize oy kullandık’ dedi. Bu İstanbul’un göbeğinde oluyor, bir de köyleri düşünün. Vatandaşlar mutlaka oy kullanmaya gitmeli. Sandıktaki görevli arkadaşların çok dikkatli olması gerekir. Oy şereftir, namustur. Oy kullanan hangi partiye veriyorsa o partiye verdiği emanetidir. Bu emaneti oradaki herkes korumalıdır.”