Artvin Valiliği'nin, doğaseverlerin ısrarla karşı çıktığı, Artvin'de maden çıkarmayı planlayan Mehmet Cengiz'e ait Eti Bakır şirketinden Ankara ve İstanbul'da yaptığı Artvin tanıtım günleri için 104 bin TL faturalı bağış alındığı ve bu yüzden valiliğin maden şirketini canı gönülden koruduğu iddia edildi.

Konu ile ilgili açıklama yapan Yeşil Artvin Derneği Avukatı Bedrettin Kalın, "Maden alanındaki Cerattepe bölgesindeki ormanlık alanların tahsis izninin Orman Bölge Müdürlüğü tarafından verildiğini öğrendik. Orman Bölge Müdürüne durumu anlattık. Müdür normal prosedürü izleyeceğini söyledi, fakat bize bunu söylediği gün itibari ile elden bütün evrakları imzalayarak, maden şirketine verdi. Maden şirketi de Ankara'da bütün izinleri ilgili bakandan giderayak, imzalatarak almış oldu." diye konuştu.

Artvin valisine durumu ve hukuksal süreci anlattıklarını ifade eden Bedrettin Kalın şöyle konuştu: "2. askıya çıkan ÇED ile ilgili davamızı hazırlamak üzere olduğumuzu, iptal edilmiş ÇED'le sonradan çıkarılan ÇED'in bağlantılı olduğunu, bunun sonucu olarak hukuken yeni ÇED'in de yargısal sürecin beklenmesi gerektiğini, ifade ettik. Ama ilin sayın Valisi, her nedense, nasıl ikna edilmişse önceki ÇED'in alınıp çöpe atılması gerektiğini, onun hukusal bir değer ifade etmediğini, bu ÇED'in yeni, başlı başına bir ÇED olduğu gibi bir vehime kapılmış, halbuki öyle değildir, Artvin'in önde gelen sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile rica etmemize rağmen, kendisi sadece buna birşey yapamayacağını, güvenliği sağlamak durumunda olduğunu, şirketin güvenliğini sağlamakla görevli olduğunu ifade etmiştir. Biz de bunun sebebini, niye bu şirketi can-ı gönülden korumakla görevli olduğunu hissediyor diye merak ediyorduk, bunu da öğrendik. Bu belgeler Eti Bakır İşletmeleri tarafından İstanbul Feshane ve Ankara Artvin Tanıtım günlerinde Eti Bakır İşletmelerinin valiliğe yapmış olduğu 104 bin liralık bağışın ve yardımın, fatura ve belgeleridir. Meğer korumasının sebebi buymuş, bugün bunu öğrenmiş olduk. Bu tarih ve saat itibari ile bizim valimiz değildir kendisi. Artvin Valisi değildir, bunu ilan ediyoruz, bütün halka ilan ediyoruz. Kimin valisi olduğu, bu belgede yazılıdır. Bizi bundan sonra vali olarak hiçbir tasarrufu ile bizi ilgilendirmemektedir. Kamuoyuna bunu duyuruyoruz."