İstanbul’un kuzey ormanlarını tehdit eden üçüncü köprü ve havalimanı inşaatına yönelik tepkileri şimdi de ‘tehlikeli madde kontrol istasyonu’ eklendi. Sosyal medyadan haberleşerek bir araya gelen bisikletçiler, yeşil alanın korunması için Kadıköy’den Sarıyer’e pedal çevirdi. Eylemciler, rant uğruna ormanların katledildiğini savundu.

Kendilerine ‘Sağlıklı Yaşam ve Sürüş Topluluğu’ adını veren grup üyeleri ve bisiklet meraklıları, sosyal medya üzerinden İstanbul’un kuzey ormanlarını tehdit eden projelere karşı kampanya başlattı. Topluluk üyeleri, son olarak üçüncü köprü güzergahında yapılması planlanan ‘tehlikeli madde kontrol istasyonu’na tepki için bir araya geldi. Kadıköy’de toplanan eylemciler, önce Beşiktaş’a, ardından da Darüşşafaka’ya ulaştı. Burada Sarıyer Belediye Başkan Yardımcısı Hüseyin Coşkun tarafından karşılanan bisikletçiler, yaklaşık 20 kilometre uzaklıktaki Demirciköy’e doğru yola çıktı. Hareket öncesinde gruba verdiği desteği dile getiren Hüseyin Coşkun, “Bu bir cesaret örneğidir. Umarım bu cesaretiniz bütün Sarıyer, İstanbul ve Türkiye’ye örnek olur.” dedi.

KİLOMETRELERCE PEDAL ÇEVİRDİLER

Bayan bisikletçilerin de bulunduğu grup, yaklaşık 2 saatlik performansın ardından Demirciköy’e ulaştı. Köydeki cami derneğinde grup adına basın açıklaması yapan Sarıyer Kent Konseyi Çevre ve Sağlık Komisyonu Başkan Yardımcısı Zafer Fortacı, bisiklet turu ile yapılması planlanan tehlikeli madde istasyonuna itirazlarını bir kez daha dile getirdiklerini belirtti. Yasa ve yönetmeliklere aykırı şekilde ve kamuya da bilgi verilmeden bu istasyonun yapım çalışmalarının sürdüğünü belirten Fortacı, “Tüm çevreci, ilgili ve duyarlı vatandaşları bu mücadeleye desteğe çağırıyoruz.” diye konuştu..

‘RANT UĞRUNA BÜYÜK KATLİAMLAR YAPILMAKTA’

Komisyon Başkanı Abdülkadir Bilge ise, su ve havaya olumsuz etkisi olan her şeye karşı olduklarını ve bu bilincin dünyanın her yerinde var olduğunu anlattı. “Rant uğruna büyük katliamlar yapılmakta. Ormanlar ve onların içindeki canlılar yok edilmekte.” diyen Bilge, “Hükümetin bu konudaki duyarlılıklarını daha da artırarak bildirmesi gerekiyor. Burada yapılan yeni konut reklamlarında ve projelerde ilk vurgulanan şey; yeşil ve doğa. Bununla bir pazar arıyorlar. Peki bu pazarımız yok olursa ne olacak? O pazar yeşilin, ormanın pazarı, orman gittiği zaman… Bizim savunmamız şu; Osmanlıdan, Bizans’tan beri korunan bu kuzey ormanları neden yok ediliyor? Biz bunu sorguluyoruz.” ifadelerini kullandı.

Bisiklet grubu lideri Mert Arsan da, tesisin yapılmasının söz konusu olabileceğini ancak neden orman içine yapıldığını sordu. Arsan, “Burada bir yapılaşma olduğu zaman bunun devamı da gelecek. Bununla ilgili bir mesaj verilmesi çok yanlış. Biz de tepki olarak buraya bu tesisi yapmayın diyoruz. Kıyılara yapın ama orman içine yapılmasına karşıyız.” şeklinde konuştu.

Grupta bulunan diğer bisikletçiler ise, tesise karşı tepkilerini dile getirmek için yola çıktıklarını ve kilometrelerce pedal çevirerek bu amaca destek verdiklerini anlattı.