Karadeniz Bölgesi'nde 8 ilin yaylalarını birbirine bağlayacak 2 bin 600 kilometre uzunluğundaki Yeşil Yol Projesi'nin durdurulması için ‘Fırtına İnsiyatifi’ adlı grup protesto eylemi yaptı. Galatasaray Lisesi önünde açıklama yapan grup, söz konusu yolun hukuka aykırı olduğunu vurgulayarak buranın rant için açıldığını belirtti.

Beyoğlu Tünel’de toplanan grup Galatasaray Lisesi'ne kadar yürüdü. ‘Bak işte yaklaşıyor fırtına direniyor Yeşil Yol’ pankartı açan grup ‘doların yeşil değil doğanın yeşili kazanacak, yaylalar size yalan, diren Kaçkar’ sloganları attı. Meydana gelen grup tulum çalarak horon tepti.

Grup adına basın açıklaması yapan Hale Arıkan, “Bizler doğanın sabi değil bir parçası olduğunu düşünen doğa ve yaşam savunucuları olarak bugün burada HES’ler taş ocakları, madenler, termik ve nükleer santral projelerinden sonra Karadeniz yaylalarını ranta, talana ve imara açacak olan kamuoyunda adı ‘Yeşil Yol ‘ olarak bilinen yola karşıyız.” dedi.

‘Yeşi Yol’ projesi ile Karadeniz yaylalarının ranta açılacağını vurgulayan Arıkan, “Bilindiği üzere yayla koridoru olarak adlandırılan proje Samsun’dan başlayıp doğu, batı yününde sahile hiç inmeden bin 500 metre yükseltilerden geçecek olan 2.600 km yol yapımı ve iyileştirilmesini ön görmektedir. Yapılması planlanan dede yadigarı, tabiat emaneti ve bin yıllık toplumsal toplumsal topraklarımız ve taşlarımız ile dağlarımız, kültürümüz yere bir edilmek istenmektedir. Bizler ‘Yeşil Yol’ olarak sunulan bu projenin ‘turizm ve hizmet’ sebebi ile planlanmadığını başta mera ve ve yaylaların ranta, imara neden olacağını biliyoruz. Bununla birlikte yol güzergahında bulunan maden yataklarının işletmesi ve nakliyatı faaliyetlerine açık bir hale geleceğine de biliyoruz. Fırtına Vadisi, Avrupa Peyzaj Sözleşmesi ile Dünya Kültürel ve Doğal Mirasın Korunması Sözleşmesi kapsamında, hem doğal sit alnı ve hem de Milli Parktır. Bu bahsedilen yolun inşa edilmesi hukuka kesinlikle aykırıdır. Açılan iki dava devam etmektedir. Ve bu proje kapsamında hukuksuz yapılan her eylem yargıya intikal ettirilecektir.” açıklamasın yaptı.