Yeşilay Başkanı Prof. Dr. İhsan Karaman, İstanbul'da lise seviyesindeki 32 bin öğrenci üzerinde yapılan araştırmanın sonuçlarına göre gençlerin yüzde 45'inin sigarayı, yüzde 32'sinin alkolü, yüzde 10'un da bir uyuşturucu maddeyi denediğini söyledi.

1-7 Mart tarihleri arasında kutlanan Yeşilay Haftası etkinlikleri nedeniyle Beşiktaş Meydanı'nda Yeşilay çadırı kuruldu. Bağımlılığa karşı uyarıcı toplantıların yapıldığı, bilinçlendirmeye yönelik sergilerin açılarak broşür dağıtıldığı etkinlikte vatandaşlara uyuşturucu ve bağımlılık yapan maddeler hakkında bilgi verildi. Yağmur nedeniyle Dolmabahçe'den Beşiktaş Meydanı'na kadar planlanan yürüyüş iptal edildi.

Bilgilendirme seminerlerinden birini de Yeşilay Başkanı Karaman yaptı. Konuşmasının ardından Cihan Haber Ajansı'na (Cihan) açıklamalar yapan İhsan Karaman, bağımlılık ve uyuşturucuya ilişkin dikkat çeken bilgiler verdi. İki yıl önce il milli eğitim müdürlüğü ile il emniyet müdürlüğünün de katkısıyla uluslararası bir bilim adamları topluluğu tarafından yapılan bir araştırmayı açıklayan Karaman, "Biz hep şu rakamı insanlarımızı uyarmak için dillendiriyoruz. İstanbul'da 2i sene önce lise birler çoğunlukta olmak üzere liselerde yapılan bir araştırma var. Araştırmayı da il milli eğitim müdürlüğü ile il emniyet müdürlüğünün ortaklaşa yaptığı faaliyet ile uluslararası bilim adamları heyeti gerçekleştiriyor. Bu faaliyet, bu anket çalışması 32 bin lise gencini kapsıyor. Bunun sonucunda çıkan şu: Lise gençlerinden yüzde 45'i sigarayı denemiş, yüzde 32'si alkol kullanmayı denemiş, yüzde 9.5 -10 kadarı da bir uyuşturucu maddeyi bir kez olsun denemiş. Son derece uyarıcı bir rakam. Dolayısıyla basına, sivil topluma, kamuya düşen görev bu gerçeklerin farkında olarak bağımlılık mücadelesine her geçen gün hız kazandırmaktır." dedi.

Yeşilay Haftası nedeniyle İstanbul ve diğer illerde bağımlılık konusunda bilgilendirici faaliyetler yaptıklarının altını çizen Karaman, vatandaşları bağımlılık konusunda bilinçlendirmeye çalıştıklarını belirtti.

Yapılan çalışmaların adresine ulaşıp ulaşmadığı yönündeki soruyu cevaplayan Karaman, "Uyarılar adrese şöyle ulaşıyor. Beşiktaş Meydanı bir gün içinde 100 binlerce belki milyonlarca insanın geçtiği bir yer. Burada biz ilk defa böyle bir etkinlikle insanları önce kendimize çekiyoruz, çektiğimiz insanlara belki o güne kadar hiç duymadıkları bilgileri ve gerçekleri fısıldıyoruz. Yeşilay'ın kendi asli sorumluluğu olan bağımlılığa yakalanmadan ne tür tedbirler alınabilir, bağımlılığın ilk emareleri nasıl fark edilebilir, toplumu, milleti bağımlılık belasından nasıl koruyabiliriz bunları anlatıyoruz." şeklinde konuştu.