Depresyon, her geçen gün daha fazla duymaya başladığımız bir kelime haline geldi. Genci, yaşlısı, kadını, erkeği ve hatta çocuğu bile artık depresyonda. Peki depresyon nedir ve depresyonla nasıl mücadele edilir? Beslenme alışkanlıklarını değiştirmek mücadelede etkili midir? Acıbadem Adana Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Gizem Akgül, beslenmenin depresyon üzerindeki etkisine dikkat çekiyor ve “Sağlıklı beslenmek birçok psikolojik soruna karşı direncinizi artırır.” dedi.

TÜRK HALKININ YÜZDE 10’DAN FAZLASI DEPRESYONDA

Depresyonun giderek çoğalan ve kronikleşen ciddi bir sağlık sorunu olarak önümüze çıktığını söyleyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Gizem Akgül, bireylerin beslenme alışkanlıkları ve vitamin-mineral eksikliklerinin depresyonu önemli ölçüde etkilediğini söyledi. Özellikle B grubu ve D vitamini eksikliklerinin depresyona girmede etkili olduğunun belirten Akgül, “Araştırmalar, Amerika Birleşik Devletleri'nde yetişkin nüfusunun yaklaşık yüzde 6.7’sinin, Türkiye’de ise yüzde 11.6’sının depresyonda olduğunu gösteriyor. 2020 yılına kadar depresyonun dünyadaki sağlık sorunları içinde 2. sıraya yükseleceği de öngörülüyor. Aynı araştırmalar, vitamin-mineral eksiklikleri giderildiğinde depresyon oranlarının düştüğünü de bize gösteriyor.” şeklinde konuştu.

Yeterli ve dengeli beslenme depresyon üzerinde etkili olabileceğini aktaran Gizem Akgül, “Örneğin B-12 vitamini eksikliği depresyon, hafıza kaybı, zihinsel işlev bozukluğu, baş ağrısı, yorgunluk, unutkanlık ve benzeri bilişsel işlev yetersizliklerine sebep olabiliyor. B-12 vitamini de balık, yumurta, süt ve süt ürünleri gibi hayvansal kaynaklı besinlerde bolca bulunuyor. B vitaminleri ayrıca sinir sistemi ve kırmızı kan hücrelerinin yapımı, normal tat duyusu, iyi görme ve sağlıklı bir cilt yapısı için de önemli.” ifadelerini kullandı.

DEPRESYONA KARŞI KURUBAKLAGİLLER

B grubu tiaminlerden vitaminin en zengin kaynaklarının buğday, bulgur, rafine edilmemiş un, nohut, mercimek ve kuru fasulye olduğunu söyleyen Diyetisyen Akgül, “Depresyona karşı etkili olan seratonin birçok metabolik süreçte görev alıyor ve bu döngünün bozulması depresyona neden olabiliyor. Bilim insanlarının 120 yetişkin kadın ile yaptıkları çalışmada, tiamin yetersizliği ve mental durum arasındaki ilişki incelenmiş. Bu araştırmanın sonucunda tiamin yönünden zengin beslenenlerin kendilerini diğerlerine göre daha iyi hissettikleri, daha enerjik oldukları, mantıklı karar verebildikleri ve olası sorunlar karşısında sakin kalabildikleri tespit edilmiş.” diye konuştu.

Merkezi sinir sistemi için en önemli vitaminlerden biri olan D vitamini depresyon üzerinde de etkili olduğunu dile getiren Akgül, en zengin D vitamini kaynakları olarak balık, yumurta, mantar, süt ve süt ürünleri ile günde 10-15 dakika güneş ışınlarına gösterecek şekilde omuz ve kolları açıkta bırakmanın yeterli olacağını aktardı.

FOLİK ASİT EKSİKLİĞİ DEPRESYON NEDENİ

Folik asit eksikliğinin depresyon gelişmesi olasılığını yükselttiği ve kişiye ek olarak folik asit takviyesi yapıldığında antidepresan ilaçların etkisini arttırdığını söyleyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Akgül, “Folik asidin en yoğun bulunduğu besinler ise kurubaklagiller ve yeşil yapraklı sebzelerdir. Beslenme alışkanlıklarımız sonucunda alınan folik asit miktarındaki azalmanın depresyon gelişmesi riskini arttırdığı saptanmıştır.” şeklinde sözlerini tamamladı.