Üroloji uzmanı Opr. Dr. Gürkan Özkan, yetersiz sıvı alımının taş hastalığına sebep olduğunu söyledi. Özkan, yaptığı açıklamada, "Günlük yaklaşık olarak 3 litreye yakın su için. Hazır sebze ve çorbalar, hazır yemekler, fastfood ürünleri gibi hazır ürünlerden de uzak durun." tavsiyesinde bulundu.

İdrar yolu taşlarının, böbrekte veya idrar yollarının herhangi bir yerinde oluşan, idrarda çözülemeyen ve atılamayan kimyevi maddelerin zamanla kristalleşmesi ve birikmesiyle oluşan sert cisimler olduğunu anlatan Özkan, günlük sıvı alımı 1,5-2 litrenin altında olanlarda, taş hastalığı riskinin daha fazla olduğunu ifade etti: "Diyet yaparken kalsiyum, oksalat, sodyum ve karbonhidratların gereğinden fazla alınması, yetersiz miktarda turunçgil tüketimi ve aşırı derecede güneş ışınlarına maruz kalmak, taş hastalığı için risklidir."

'ERKEKLERDE 23 KAT DAHA SIK GÖRÜLÜR'

Ailevi taş hastalığı olanlarda, yüzde 25 risk bulunduğunu kaydeden Opr. Dr. Özkan, "Hareketsiz yaşam tarzı da taş hastalığında tetikleyici faktörlerdendir. Doğuştan böbrek ya da idrar kanalında anatomik bozukluğu olanlarda, tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonu geçirenlerde ve idrar yollarının herhangi bir bölgesinde darlık gelişen hastalarda daha fazla görülebilir." dedi.

Gürkan Özkan, şu belirtileri taşıyan kimselerin, vakit geçirmeden doktora başvurmasını istedi: "Taş hastalığında ağrı, genellikle boşluk olarak adlandırılan, kaburgaların altından başlayıp sırttan öne, kasıklara doğru vuran şiddetli ağrı şeklindedir. Genellikle hastayı kıvrandıracak kadar şiddetlidir. Çoğunlukla bulantı, bazen de kusma görülmektedir. Bazı hastalarda idrardan kan da gelebilir. İdrar yaparken yanma, sızlama, sık idrara çıkma, gece idrara gitmek için uyanma, acil idrara çıkma, tuvalete gidince az idrar yapma ya da hiç idrar yapamama gibi şikayetler olabilmektedir. Taş hastalığı, tekrar edebilen bir hastalıktır. Bir defa taş oluştuysa beş yıl içinde yüzde 50 ihtimalle yine oluşacaktır. Bu yüzden idrarla ilgili en ufak bir şikayetiniz olduğunda, hemen bir üroloji uzmanına başvurmanız gerekir."