Türkiye’de milyonlarca öğrencinin üniversite hayaliyle girdiği YGS'de soru net oranları her geçen yıl düşüyor. En çok düşüş, matematik alanında oldu. Son dört yılda net ortalama yüzde 45 düştü. 2010 yılında 11,3 olan matematik net ortalaması, 2014 yılında 6,3 oldu.

Aydın’da YGS’de ilk bine giren öğrenciler için düzenlenen motivasyon ödül töreninde konuşan İl Milli Eğitim Müdürü Pervin Töre, yıllara göre YGS Türkiye ve Aydın net ortalamalarını verdi. Aydın’ın net ortalamasının Türkiye'nin üzerinde olduğunu ifade etti. Töre’nin verdiği rakamlarda dikkat çeken ise Türkçe, Sosyal Bilimler, Matematik ve Fen Bilimleri alanlarında çözülen sorularda her yıl net ortalamasındaki düşüş oldu. 2010 yılında Türkiye genelinde YGS’de Türkçe net ortalaması 20,4 iken 2014 yılında 18,6’ya düştü. Aynı dönemlerde Sosyal Bilimler’de 11,7 olan net oranı 10,6'ya, Fen Bilimleri’nde 5,1’den 4,3’e Matematik’te neredeyse yüzde 50 düşüşle 11,3’den 6,3’e düştü.

YGS’deki net soru ortalamasının düşüşünü, eğitimde kalite düşmesi ve niteliksiz eğitime bağlayan Aktif Eğitimciler Sendikası Aydın İl Temsilcisi Ömer Küçükgüldal ise, “Bu düşüş düşündürücü. Bunu eğitimdeki kalitenin düşüşüne bağlayabiliriz. Bir şeyler yanlış yapılıyor, bunun sonucunda da bunlar ortaya çıkıyor. Bu sonuçlara bakılarak önlem alınmalı. YGS’deki düşüşün sebeplerinden birisinin de eğitimdeki niteliksizleşme olduğunu söyleyebiliriz.” dedi.