Yılın ilk kırmızı kabuklu Antep fıstığı Gaziantep’te yetiştirildi. Hasat mevsiminden yaklaşık bir ay önce olgunlaşan yeni mahsul Antep fıstığını Gaziantep Ticaret Borsası'na (GTB) getiren çiftçi tam altınla ödüllendirildi.

Bu yıl önemli bir rekolte artışının beklendiği Antep fıstığında yeni sezonun ilk ürünü yüzleri güldürdü. Gaziantep’in Nizip ilçesine bağlı İntepe köyünde çiftçilik yapan Cuma Kaya tarafından yetiştirilen Antep fıstığı, 2015 yılının ilk kırmızı kabuklu Antep fıstığı olarak kayıtlara geçti.

Hasat mevsiminden yaklaşık bir ay önce olgunlaşarak doğal rengine kavuşan sezonun ilk Antep fıstığı için GTB’de tören düzenlendi. GTB Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, GTB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet Özmen ve GTB Meclis Üyesi Hızır Arıkök’ün katılımlarıyla gerçekleştirilen törende fıstık üreticisi Cuma Kaya’ya yılın ilk ürününü yetiştirmesinden dolayı tam cumhuriyet altını hediye edildi.

Antep fıstığının, dünyada yetiştirildiği şehrin adıyla anılan tek ürün olduğunu anımsatan GTB Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, “Şehrimizin en önemli tarımsal ürünleri arasında yer alan Antep fıstığının üretimini teşvik etmek amacıyla her yıl yöre halkı tarafından 'Ben' fıstık olarak tabir edilen kırmızı kabuklu Antep fıstığını en erken yetiştiren çiftçimizi cumhuriyet altını ile ödüllendiriyoruz." dedi. Bu sezon Antep fıstığında 160 bin ton gibi yüksek bir rekolte beklediklerini kaydeden Tiryakioğlu, şu ifadeleri kullandı: “Daha önceleri sadece iç pazara yeten Antep fıstığını önümüzdeki bir kaç yıl içerisinde ülkemizin en önemli ihraç kalemlerinden biri haline getirmeyi hedefliyoruz. Eskiden ekenin yiyemediği ürün olarak kabul edilen Antep fıstığı artık aşılı fidanlarla 7-8 yıl gibi bir süre içerisinde ürün vermeye başladı. Şehrimizde 3-5 yıl sonra yeni ekilen fıstık fidanlarının da meyve vermesiyle birlikte bu rekoltenin 200-300 bin tonlar seviyesine ulaşmasını bekliyoruz. Bu nedenle ihracata yönelik çiftçi ve sanayicilerimize alt yapı oluşturacak ‘Antep fıstığı Mükemmeliyet Merkezi' ve 'Antep fıstığı Pilot İşleme Tesisi' gibi önemli projelerimizi en kısa sürede hayata kazandırmak istiyoruz. Antep fıstığını artık inşallah dikende, dünyanın çeşitli ülkelerinde bulunan insanlarda yeme fırsatı bulacak. Bölgemizde on binlerce kişinin tek geçim kaynağı olan fıstığımız katma değeri yüksek bir ihraç ürünü olarak hem ülke ekonomimize hem de çiftçilerimize ciddi katkılar sunacak." diye konuştu.

BORSAYA GETİRİLEN İLK ÜRÜN BİZİ MUTLU ETTİ

Yılın ilk Antep fıstığı yetiştiricisi Cuma Kaya’yı da kutlayan Tiryakioğlu, fıstıkla ilgili yürütülen yoğun çalışmalar esnasında borsaya getirilen yılın ilk ürününün kendilerini mutlu ettiğini sözlerine ekledi. Türkiye’de yılın ilk Antep fıstığını, fıstığın anavatanı Gaziantep’te yetiştirmiş olmaktan dolayı mutlu olduğunu ifade eden çiftçi Cuma Kaya da, "Köyümüzde yaklaşık 100 adet aşılı Antep fıstığı ağacımız var. Bunlardan yaklaşık 10 tanesi bu sene havalarında sıcak gitmesinin etkisiyle mevsiminden yaklaşık bir ay önce olgunlaşarak kırmızı ben haline geldi. Renk ve doluluk oranıyla son derece kaliteli ürün veren ağaçlarımızdan topladığımız yaklaşık 5 kilogram fıstığı ilk mahsul ürün olarak kayıt ettirmek için zaman geçirmeden GTB’ye getirdim.” dedi.

Tören sonrası GTB Başkanı Tiryakioğlu tarafından 2015 yılının ilk Antep fıstığı yetiştiricisi unvanını kazanan çiftçi Cuma Kaya’ya cumhuriyet altını hediye edildi.