Manisa Hukukçular Derneği (MAHDER) Başkanı Sadettin Yılmaz, Adalet Bakanlığı dahil hiçbir kurumun, hâkimlerin vicdani kanaatleriyle verdiği kararlara müdahale edemeyeceğini söyledi. Yılmaz, Adalet Bakanlığı’nın yargıya talimat gibi gönderdiği yazıya tepki gösterdi.

Hukuk devletinde hiçbir kişi, kurum ve organın, yargı yetkisinin kullanılmasında mahkemeler ve hâkimlere emir ve talimat veremeyeceğini vurgulayan Yılmaz, bu tür tavır ve davranışların bağımsız yargıya ve hukukun üstünlüğüne vurulan en büyük darbe olduğunu kaydetti. Anayasa'ya göre yargının bağımsız olduğunu belirten Yılmaz, “Adalet Bakanlığı dahil hiçbir kurum, hakimlerin vicdani kanaatleriyle verdikleri kararlara müdahale edemez. Bu konuda görüş olarak dahi tavsiye ve telkinde bulunamaz. Buna aykırı davranışlar, Anayasamız'a göre suçtur. Bu sebeple yargılaması devam eden bir davada, tutuklunun tutukluluğun devamı veya serbest bırakılmasına ilişkin karar tamamen bağımsız yargının işidir.” dedi.

'İÇ GÜVENLİK PAKETİ TOPLUMSAL HUZURU BOZAR'

MAHDER Başkanı Yılmaz, İç Güvenlik Paketi'yle kolluğa yargı kararı dışında arama, gözaltına alma, yakalama ve dinleme yetkisi veren düzenlemelerin, Türkiye’nin demokrasi alanındaki bütün kazanımlarını kaybettireceği gibi sıkıyönetim döneminde yaşanan hukuk dışı uygulamalara yönlendireceğini, toplumsal huzuru bozacağını savundu. Demokrasinin farklı görüş ve düşüncelerin seslendirilmesi, azınlık haklarının güvence altına alınması olduğunu belirten Sadettin Yılmaz, “Hükümet tarafından yasalaştırılmak istenen bu düzenlemeler demokrasiyi değil, siyasi iktidara karşısında yer alan her düşüncenin keyfi olarak susturulması, bastırılması ve hattâ hapsedilmesi yetkisini beraberinde getirir ve özgürlüğü yok eder. Oysa ülkeler, özgürlüğü teminat altına alarak ancak yükselir. Özgürlüğün olmadığı bir yerde, sadece ölüm ve çöküntü vardır.” diye konuştu.