Manisa Hukukçular Derneği (MAHDER) Başkanı Sadettin Yılmaz, mahkeme tarafından verilmiş olan tahliye kararlarının uygulanmamasının Anayasa'ya ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarına aykırı olduğunu söyledi. Yılmaz, mahkemenin tahliye kararına uygulamayanların ayrıca Anayasa'nın 138. maddesine aykırı hareket etmekle bir suç işlediklerini kaydetti.

Silivri Cezaevi'nde tutuklu bulunan polisler ve Samanyolu Yayın Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Hidayet Karaca'nın, haklarında verilen tahliye kararına rağmen serbest bırakılmamalarına MAHDER Başkanı Yılmaz tepki gösterdi. Türkiye’nin gün geçtikçe hukuktan, hukuk güvenilirliğinden, anayasal kuvvetler ayrılığından ayrıldığını, karanlığa doğru hızla ilerlediğini belirten Yılmaz, “Yürütmenin uygulamaya koyduğu, ceza hukuk sistemimizle hiç de uyumlu olmayan sulh ceza hakimlikleri, tabii yargıçlık ilkesine aykırıdır. Şu iyi bilinmelidir ki hukuk herkese lazımdır. Mahkemelerce verilen kararlarla kişiler nasıl tutuklanıyorsa tahliye kararı verildiğinde derhal uygulanmalı ve serbest bırakılmalıdır. Bu anayasal bir zorunluluk olduğu kadar, hukuka saygının bir gereğidir.” dedi.

'SİYASİLER MAHKEMELERE GÖZDAĞI VERMEKTEN VAZGEÇSİN'

Siyasilerin artık mahkemelere tavsiye, telkin, emir ve talimat vermeyi bırakması, görevden alma, tayin gibi sebeplerle gözdağı vermekten vazgeçmesi gerektiğini söyleyen Yılmaz, “Hukuk, sadece hukukçulara ve mahkemelere bırakmalıdır. Kimsenin yargıyı itibarsızlaştırmaya hakkı yoktur. Türkiye’nin, yargıdaki bu uygulamalarla dünyadaki geri kalmış ülkelerden hiçbir farkı yoktur. Bu sebeple siyasiler acilen yargıdan elini çekmelidir. Türkiye'de bağımsız bir yargıdan bahsedebilmek için temel, insani ve evrensel hukuk değerleriyle hareket etmek şarttır.” şeklinde konuştu.