Manisa'nın Soma ilçesine bağlı Yırca Mahallesi'nde, Kolin Şirketler Grubu tarafından termik santral yapmak için kesilen 6 bin 666 zeytin ağacının dal ve köklerinin bulunduğu arazide yangın çıktı. Yangında, iptal kararı sonrası sivil toplum kuruluşlarınca dikilen zeytin fidanlarının da bir bölümü kül oldu.

Yırca Mahallesi'nde santral kurulmak istenen bölgedeki 6 bin 666 zeytin ağacı geçen 7 Kasım'da iş makineleriyle kesildi. Kesilen zeytin ağaçlarının köklerinin bulunduğu alanda yangın çıktı. Çıkış nedeni henüz belirlenemeyen yangın kısa sürede 25 dönümlük alana yayıldı. Alevler yakındaki meyve ağaçları bulunan bahçeye de sıçradı. Soma Orman İşletme Müdürlüğü'ne ait 6 arazöz ile 1 su tankerinin müdahale ettiği yangın kısa sürede kontrol altına alındı. Yaklaşık 8 dönüm arazide etkili olan yangında zeytin fideleri ve meyve ağaçları zarar gördü.

Yangında, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu'nun Yırca Mahallesi'nde kurulması planlanan termik santral için alınan 'acele kamulaştırma' kararını esastan iptal eden Danıştay 6'ncı Dairesi'nin kararını kısmen onamasının ardından köylülerin geçen 25 Mayıs'ta çevre örgütü Greenpeace ile düzenlediği şenlikle dikilen ve 'zafer ağaçları' adı verilen 100 zeytin fidanının tamamı zarar gördü.

Köylülerden birinin kendisini arayıp, termik santral için zeytin ağaçlarının kesildiği alanda yangın olduğunu bildirdiğini belirten Yırca Mahallesi Muhtarı Mustafa Akın, “Zaman kaybetmeden itfaiyenin Alo 110 ihbar hattını ve jandarmayı arayıp, yangını ihbar ettik. Alevlere müdahale edilip, söndürüldü. Yangının çıkış nedeni henüz belli değil. Ancak yeni dikilen zeytin fidanlarımız ile alevlerin sıçradığı yaklaşık 8 dönümlük bir bahçedeki şeftali, kiraz, vişne, erik ve armut ağaçları zarar gördü." dedi.

Yırca'ya yapılması planlanan termik santral için 6 bin zeytin ağacının kesilmesi üzerine köylüler ve sivil toplum kuruluşları eylemler düzenlemiş, Danıştay'ın "acele kamulaştırma" kararını iptal etmesi sonrası proje durdurulmuştu. Karar sonrası bazı sivil toplum kuruluşlarınca kesilen ağaçların yerine fidan dikilmişti.