Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu'nun, Manisa'nın Soma ilçesi Yırca Mahallesi'nde kurulması planlanan termik santral için alınan "acele kamulaştırma" kararını esastan iptal eden Danıştay 6. Dairesi'nin kararını kısmen onamasını, Yırcalılar sevinçle karşıladı.

Yırca Muhtarı Mustafa Akın, Kolin Şirketler Gdubu'nun termik santrali başka yerde kuracağını öğrendiklerini belirterek, "Danıştay Dava Kurulu'nda da 6. Daire'nin vermiş olduğu iptal kararı kısmen onanmış. Bunun ne anlama geldiğini tam bilmiyorum ama iptal kararı onaylanmış. Gerekçeli kararı görmeden bu konuda net bir şey söyleyemem. Biz haklı olduğumuzu olayın başından beri söylüyorduk. Şirketin elinde bir tek kamulaştırma kararı vardı, bizim elimizde de kanunlar vardı; Zeytin Kanunu vardı, Tarım Toprak Koruma Kanunu vardı. Yasaların Bakanlar Kurulu kararından üstün olduğunu hep söyledik. Hukuki sürecin bitmesini ve şirketin beklemesini istedik ama onlar beklemeden ağaçları katlettiler. Olan, bizim zeytinlerimize oldu. Haklılığımız bugün yüksek mahkeme tarafından tekrar, üçüncü kez onaylanmış oldu. Seviniyoruz karara, mutluyuz ama bu buruk bir mutluluk, buruk bir sevinç. Bu ağaçların tekrar yerine koyulması 15-20 yıl alacak. Amacımız onları bir an önce yerine dikmek. Bundan sonra şirket mi olur, devlet mi olur veya kurum aleyhine mi olur, tazminat davalarını açacağız." dedi.

'ŞİRKET, KÖYLÜDEN İNTİKAM ALMAK İSTEDİ'

Muhtar Akın, "7 Kasım sabahı, bizim için bir milat. O tarihi hiç unutmayacağız. O sabah 5 bin 500 ağaç katledildi ama akşam üstü saat 16.00-16.30 civarında Danıştay kararı çıkmıştı. Kimseyi suçlamak istemiyorum ama o gün bence tesadüf değildi. Şirket, köylüden intikam almak istedi bence, intikam duygularıyla hareket etti. O ağaçları kesmeyebilir, akşama bekleyebilirdi o kararı. Şeriatın kestiği parmak acımaz, eğer hukuk bizim aleyhimize karar verirse bi zde parmağımızı sarar çekiliriz demiştim. Bugün haklı olduğumuz bir kez daha kanıtlandı. Bekleyeceğiz artık, gerekli kararı bekleyip hemen Hazine'den yerlerimizi geri alıp tekrar orayı zeytinlerle donatmayı istiyoruz." diye konuştu.

'ÜRETMEYE DEVAM EDECEĞİZ'

Yırca sakini Mustafa Sezer ise Somalılar ve Yırca köylüleri olarak Allah'ın kendilerini sevinçten mahrum bırakmağını söyledi: "Allah'ıma şükürler olsun. Aynı zeytinliklerimizi yine yapmaya ve üretmeye devam edeceğiz. Bundan sonra, kararın açıklamalı gerekçesi çıktıktan sonra zeytinliklerimizi hazırlayıp, zaten şu an 8-10 bin fidanımız mevcut, bu kadar daha gelecek olan zeytin fidanlarımızı hazırladıktan sonra esas savaş bundan sonra başlıyor. Bu 6 bin 666 adet ağacın kırılması, yarılması, talan edilmesi. Benim burada şahsım adına 300 ağacım vardı. Yırca köylüsü olarak hukuki mücadelemize bundan sonra da devam edeceğiz. Tabii santralin burada iptal olmasına da çok sevinçliyiz."

'DİRENDİK, KAZANDIK'

Mehmet Öksüm de, "Bizlerin haberi olmadan zeytinlerimizi katledip santrali buraya yapmak istediler. Baştan zaten orasıydı. Oraya yapılsın, biz de isteriz santral yapılmasını ama bu zeytinleri katletmelerine gerek yoktu. Kazandık, bugün de iptalini duyduk. Çok sevinçliyiz, bizim için çok umut verici. Direndik, kazandık. Herkesin bu durumlarda direnmesini isterim. Yeşili korusunlar, çorak araziye yapsınlar santrali, devletin arazisine yapsınlar." şeklinde konuştu.