Samsun’un Havza ilçesinde çiftçi yoğun geçen kış şartları nedeniyle arazide ektiği buğday ekininin ilaçlamasında ve gübrelemesinde 15-20 gün gecikti. Ekin tarlasında bulunan yaban otlarının ekini sardığını aktaran çiftçi, yağışın devam etmesi sonucu arazinin yaban otundan geçilmeyeceğini belirtiyor.

Havza'nın Arslançayır Mahallesi'nde ikamet eden ve yılardır rençberlikle geçimini sağlayan 61 yaşındaki Nevzat Demir, "Hava şartlarından dolayı tohumlarımızı zamanında atamadık. Maalesef bu sene yağış ve kış ağır geçti, gübreleri atamadık ilaçları yapamadık ondan dolayı ekinlerimiz bu sene biraz geç kaldı. Şuanda ekinlerde ciddi derecede ot var birazda soğuk olunca görüldüğü gibi soğuk hava ekini sararttı. Kıştan yeni çıkmaya başladık. İlçemizde kış her zaman çetin geçer, yeni fırsat bulabildik tohumu gübreyi atamaya. Şuanda havza şartları böyle giderse yağış olmazsa mahsul çok güzel olur. Yağış olsa da etkisi olmaz çok ekinlerimiz ilaçlarını yaparsak daha da güzel olacaktır." dedi.

Çiftçi Şerafettin Parlak ise "Kış şartlarından dolayı buğday sıkıntılı, traktörle tarlaya giremiyoruz. Mecburen elle tohum atabiliyoruz. Otla mücadelede geç kaldık, mevsim normallerinin dışına çıkınca ister istemez arazinin ilaçlaması gecikti. Bugün fırsat bulabildik eğer bugün de yağarsa daha da sıkıntı büyüyecek. Şuanda ekinin kardeşlenme dönemi, ot ile mücadelesi daha önceden verilmesi lazımdı. Hasada da zararı olacağını düşünüyorum." diye konuştu.