Türkiye Veteriner Hekimler Birliği Sakarya Veteriner Odası Başkanı veteriner hekim Mustafa Yıldız, düzenli olarak yoğurt ve kefir tüketildiği taktirde hastalıklardan uzak, sağlıklı ve uzun bir ömür sürdürülebileceğini söyledi.

Yıldız, yaptığı açıklamada, Türkiye'de kişi başına yoğurt ve kefir tüketiminin çok düşük olduğunu belirtti. Yoğurt ve kefirin zengin probiyotik kaynağı olduğunu, ifade eden Yıldız, probiyotiklerin insan yaşamında olmazsa olmaz hayati öneme sahip olduğunu bildirdi. Probiyotiklerin özellikle sindirim sisteminde görev alan yaşamsal öneme ait mikroorganizmalar olduğu bilgisini veren Yıldız, “Probiyotikler, bağırsak florasındaki hastalık yapıcı zararlı bakterilerin çoğalmasını engelleyerek özellikle sindirim sistemi hastalıklarına karşı mükemmel koruma sağlar. Zararlı bakterilerin üremesini baskılarlar. Ürettikleri laktik asit sayesinde istenmeyen bakterilerin çoğalabileceği uygun ortamı bozarlar. Özellikle E.coli ve Salmonella gibi patojen bakteriler üzerinde direk öldürücü etkisi vardır.” dedi.

Yoğrut ve kefirin faydaları arasında , çok önemli bir vitamin olan B12 sentezi de olduğunu vurgulayan Yıldız, özellikle yaşlı ve çocukların bol bol kefir tüketmesi gerektiğini vurguladı.

"KAFKAS HALKI İYİ BİR ÖRNEK"
Kefirin ve yoğurdun, iştahsızlığı engellediğini, uyumaya yardımcı olduğunu, ayrıca verem ve böbrek hastalıklarına da iyi geldiğini anlatan Yıldız, şunları kaydetti: “ Bu yönü ile yoğurt ve kefirin beslenme ve zeka gelişimi için son derce önemli olduğunu söylemeliyim. Kefirin çok tüketildiği Kafkasya’da tüberküloz, kanser ve hazım bozukluğu gibi hastalıklara rastlanmaması ve ortalama insan ömrünün 110-130 sene olmasında kefirin önemli rolü olduğu saptanmıştır. Bunun yanında antihistaminik, antioksidan, atimutajenik ve kollestrol düşürücü etkisi olduğu bildirilmiştir. Tüm bu araştırmalardan anlaşılacağı gibi probiyotiklerin insan hayatındaki yeri ve önemi büyüktür. Ancak ülkemizde yeterince yoğurt ve kefir tüketilmemektedir. ”

Yıldız, bol bol yoğurt ve kefir tüketilmesi gerektiğini dile getirerek, bunun hem sağlığımız için hem de hastalıkları önlemesi sebebiyle çoğunluğu ithal olan ilaçlara verilen paranın cebimizde kalacağını sözlerine ekledi.