Mardin Kamu Hastaneler Birliği Tıbbi Hizmetler Daire Başkanı Uzm. Dr. Emine Al, uyuşturucu bağımlılığının 9-10 yaşlara kadar düştüğünü belirterek, bağımlılık noktasına gelmeyen çocukları kurtarmanın daha kolay olduğunu söyledi.

Mardin'de uyuşturucu ile mücadele ile ilgili yaptıkları çalışmaları hakkında bilgi veren Mardin Kamu Hastaneler Birliği Tıbbi Hizmetler Daire Başkanı Uzm. Dr. Emine Al, uyuşturucu ile en iyi mücadelenin çocukların ve gençlerin boşluğa düşmeyecekleri sosyal mekanları yaygınlaştırmakla başlanabileceğini söyledi. Al, "Bağımlılık noktasına gelmeyen çocukları kurtarmak daha kolaydır. Uyuşturucuya karşı mücadelede, toplumun her bireyine görevler düşüyor. Bugün ülkemizde Uyuşturucu bağımlılığının 9-10 yaşlara kadar düştü. Boşlukta kalan çocukları uyuşturucu bağımlılık noktasına gelmeden eğitim ile normal hayata döndürmenin daha kolay olacaktır." dedi

"UYUŞTURUCU KULLANIM YAŞI 9-10 YAŞINA İNDİ"

Yapılan araştırmalar ve gözlemlerimiz uyuşturucu bağımlılık yaşının 9-10 yaşlarına kadar düştüğünü gösterdiğine dikkat çeken Al, "Genelde boşlukta kalan çocuklar ve gençler uyuşturucu bağımlısı olmaya aday görünüyor. Bunun için yapılması gereken, boşluğa düşmeyecekleri sosyal etkinliklere katılabilecekleri mekanların yaratılması gerekir. Spor ve sosyal yaşam alanlarının yaygınlaştırılması lazım. Önemli olan boşlukta kalan çocukları uyuşturucu bağımlılık noktasına gelmeden önce tespit edip eğitmek ve uyuşturucudan uzaklaştırmaktır. Uzaklaştırırken de sosyal yaşama adaptasyonlarını sağlamak ve ilgi alanlarını farklı yönlere çekmektir. Daha önce 11 çocuğu bu şekilde eğittik ve topluma kazandırıp hayata bağladık. Şimdi de 5 çocuğa dönük çalışmalarımız var. Bu konuda uzman psikologlarımız nezaretinde çocuklarımızı eğitiyoruz. Ailelerini eğitiyoruz, okullarda ve evlerinde takibe alıyoruz. Bu projemizi valilik destekliyor. Bütün kurumların bu konuda desteğini bekliyoruz. Çocukların ve gençlerin çevreden ve arkadaşlarından etkilenerek uyuşturucu bağımlılığına adım atabileceklerini bu konuda öğretmen ve ailelerin hassasiyet göstermeleri gerekir. En önemli etken ise ailelerin çocukları üzerindeki oto kontrol sistemini çok iyi kullanmaları gerekir. Arkadaş çevresine dikkat edilmesine önem verilmelidir. Çocuklarına uyuşturucunun zararları hakkında sürekli bilgi ve uyarılarda bulunmaları gerekir." şeklinde konuştu.