Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Yekta Saraç, Türkiye’de son üç yılda uluslararası öğrenci sayısında artış olduğunu belirterek, "Uluslararası öğrenci sayısı son üç yılda iki kattan daha fazla artmış 50 bin sınırına yaklaşmıştır. Aynı şekilde ülkemizdeki üniversitelerde yabancı uyruklu öğretim eleman sayıları da düzenli bir şekilde artış göstererek 3 bini geçmiştir.” dedi.

Rixos Otel’de düzenlenen ‘Yükseköğretimin Uluslararasılaşması Çerçevesinde Türk Üniversitelerinin Uluslararası Öğrenciler İçin Çekim Merkezi Haline Getirilmesi’ araştırma projesi raporu tanıtım etkinliğine Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Yekta Saraç, Kalkınma Bakanlığı Müsteşarı M. Cüneyd Düzyol ve davetliler katıldı.

Saraç burada yaptığı konuşmada, uluslararasılaşma yükseköğretim kurumlarının kültürler arası diyalog, müzakere iletişimlerini artırmak, araştırmak ve bilgiyi paylaşmak suretiyle dışa açılmak için kullandıkları bilim dünyasında etkin araçlardan biri olduğunu vurgulayarak “Uluslararasılaşma bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de yükseköğretimin temel unsurunu yüklenmiştir, öyle de olmalıdır. Yükseköğretim alanınız sayısı 193’ü bulan yükseköğretim kurumu 6 milyona yaklaşan öğrencisi, 150 bine yakın öğretim elemanı ile her geçen gün küresel platformda gün geçtikçe daha da rekabetçi hale gelmekte.” şeklinde konuştu.

Saraç araştırmalarla ilgili şunları söyledi: “Uluslararası öğrenci sayısı son üç yılda iki kattan daha fazla artmış 50 bin sınırına yaklaşmıştır. Aynı şekilde ülkemizdeki üniversitelerde yabancı uyruklu öğretim eleman sayıları da düzenli bir şekilde artış göstererek 3 bini geçmiştir. 2014-2015 eğitim-öğretim verilerine göre üniversitelerimiz öğrenci sayımız en fazla Azerbaycan, Türkmenistan, İran, Afganistan, Kırgızistan ve Yunanistan’dan öğrenci çekmekte. Ayrıca üniversitelerimizde ABD, Azerbaycan, Suriye, KKTC, Almanya öğretim elemanı da faaliyet göstermekte.”

Uluslararası öğrenci ve eğitim elemanlarının Türkiye’ye akademik anlamda bilime katkı sağladığının altını çizen YÖK Başkanı, “Bunun yanında dolaylı veya doğrudan sağladığı faydalar bulunmakta. Yüksek Öğretim Kurulu olarak uluslararası öğrenci ve öğretim elemanları için üniversitelerin çekim haline getirilmesi amacıyla girişim ve desteklerde bulunmaktayız. Hedef ve vizyonumuz doğrultusunda çeşitli ülkelerin mercileriyle anlaşma ve mutabakat anlaşma imzalama suretiyle Tunus’la anlaşma imzaladık. Öğrenci ve öğretim üyesi dolaşımına zemin hazırlamaktayız. Bu amaçla ziyaret ve görüşmeler gerçekleştirmekteyiz.” dedi.