Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanlığı, ‘katlamalı harç’ uygulaması ile öğrencilerin mağduriyet yaşadığı şeklinde haberler üzerine yazılı açıklama yaptı. Yapılan duyuruda, öğrenim ücreti ve harçlarla ilgili işlemlerin YÖK tarafından değil, ilgili mevzuat çerçevesinde kanun ile düzenlendiği vurgulandı.

Söz konusu harç meselesinin, 26 Kasım 2014 tarih ve 29187 sayılı Mükerrer Resmi Gazete'de yayımlanan 6569 Sayılı Kanun'un 29. maddesi ile 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu'nun 46. maddesinde yapılan değişiklikle düzenlendiğine işaret edilen açıklamada, şunlar yer aldı:

“Bu hükme göre ‘Diploma programlarının hazırlık sınıfı eğitimi hariç olmak üzere, iki yıllık önlisans ve dört, beş ve altı yıllık lisans programlarından (açıköğretim programları hariç) bu süreler sonunda mezun olamayan öğrencilerden, ilgili dönem için öngörülen katkı payı ya da öğrenim ücretinin yanı sıra bu maddenin (c) fıkrasına göre hesaplanan kredi başına ödenecek katkı payı veya öğrenim ücreti; dersin alınacağı dönem için belirlenen kredi başına katkı payı veya öğrenim ücretinin yüzde elli fazlası ile hesaplanarak alınır. Çift ana dal programında kayıtlı olan öğrencilerden ise diploma programının öğrenim süresi ve ilave bir yıl sonunda bu madde hükümlerine göre katkı payı veya öğrenim ücreti alınır.’

Yükseköğretim Kurulu olarak bu kanun hükmünün uygulanmamasına yönelik karar alınması mümkün değildir. Bununla birlikte Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı sorunun çözümü için hazırlamış olduğu öneriyi ilgili mercilerle paylaşmaya başlamış olup görüşmeler sürdürülmektedir.”