Yükseköğretim Kurulu (YÖK), ODTÜ, Hacettepe, İstanbul gibi gelişmiş üniversitelerdeki temel bilimler programları tamamen dolu iken yeni kurulan ve gelişmekte olan bazı üniversitelerin bu bölümlerinin boş kaldığını açıkladı.

Gelişmiş üniversitelerin temel bilim programlarının kapasitelerinin artırılması suretiyle temel bilim programlarının güçlendirilmesi kapsamında alınan kararla Fizik, Kimya, Biyoloji, Matematik gibi alanlarda öğretim görmek isteyen öğrencilerin, kapasiteleri artırılan gelişmiş üniversitelerde eğitim alabilme imkânı sağlandığı belirtildi. YÖK, alınan karar neticesinde Fizik, Kimya, Biyoloji, Matematik gibi alanlarda öğretim görmek isteyen öğrencilerin, kapasiteleri artırılan gelişmiş üniversitelerde eğitim alabilme imkânı sağlandığını vurguladı.

YÖK, ‘Temel Bilimleri Kapatmıyoruz, Güçlendiriyoruz’ başlıklı yazılı bir açıklama yaptı. Yeni kurulan ve temel bilim alanları henüz gelişmemiş olan üniversitelerin, öğrenciler tarafından tercih edilmemesi nedeniyle Fizik, Kimya, Biyoloji gibi programlarının boş kaldığı belirtilen açıklamada, "Bunun üzerine, Başkanlığımızca ‘gelişmiş üniversitelerin temel bilim programlarının kapasitelerinin artırılması suretiyle temel bilim programlarının güçlendirilmesi’ kararı alınmıştır." denildi.

ODTÜ, Hacettepe, İstanbul gibi gelişmiş üniversitelerdeki temel bilimler programları tamamen dolu iken yeni kurulan ve gelişmekte olan bazı üniversitelerin bu bölümlerinin boş kaldığı kaydedilen açıklamada, "Almış olduğumuz karar neticesinde Fizik, Kimya, Biyoloji, Matematik gibi alanlarda öğretim görmek isteyen öğrencilerin, kapasiteleri artırılan gelişmiş üniversitelerde eğitim alabilme imkânı sağlanmıştır. Böylece bu alanlarda daha nitelikli eğitim alabilme imkânı da ortaya çıkacaktır. Eş zamanlı olarak bu sene temel bilimler programlarını teşvik için yeni istihdam imkânları tanımlamak da dâhil bir takım düzenlemeler de gündeme alınmıştır." ifadelerine yer verildi.

Temel bilim programlarına ilişkin alınan karardaki bu hususların göz ardı edilerek bu programların tamamen kapatılacağı şeklinde yapılan haber ve yorumlar doğru olmadığı belirtilen açıklamada şu ifadeler yer aldı: "Daha önce ifade ettiğimiz gibi ‘Aldığımız ve alacağımız tedbirlerle, temel bilimleri tercih edecek öğrencilerimiz, ileride bu tercihlerinin kendileri için çok doğru olduğunu göreceklerdir.’ Böyle bir düşüncenin paylaşıldığı açıklamanın temel bilimler programlarına yönelik bir kapatma şeklinde yorumlanmasını kamuoyunun takdirine bırakıyoruz."