Samsun’da yol üzerinde yıllardır şeftali satarak geçimini sağlayan köylüler, Büyükşehir Belediyesi’nin 'köy pazarı' uygulamasıyla satış yapamaz hale geldiklerini söyledi.

Yaklaşık 45 yıldır Samsun – Ankara karayolu üzerinde Adalar mevkiinde yoldan geçen araçlara şeftali satan üreticiler, Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin uygulamaya koyduğu Köy Ürünleri Pazarı’nın yerleşim yerinin azizliğine uğrayarak gün boyu tezgahlarının başında satış yapamadan bekliyor. Konuyla alakalı açıklama yapan Samsun Sarıışık Mahallesi Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Fikret Mırık, “Büyükşehir Belediyemizin bizleri düşünerek yapmış olduğu Köy Ürünleri pazarına teşekkür ediyoruz. Fakat 45 yıldır bu mevkide şeftali satarak marka haline gelen bölge halkının tütün yetiştiriciliğinin de bitmesiyle ellerindeki tek ekmek kapısı olan ve sezonluk satılan şeftali, tek istihdam kapısı durumundadır. Devletin istihdam çabalarına rağmen Samsun Büyükşehir Belediyesi Köy ürünleri Pazarı'nın yerini bizim görüşlerimizi almadan yanlış yere koyarak bölge halkının tek istihdam kapısının bitmesine sebep olmaktadır.” dedi.

“YERLEŞİM YERİ YANLIŞ”

Pazar yeri seçiminin yanlış olmasından kaynaklanan ciddi bir sıkıntı ile karşı karşıya olduklarını kaydeden Mırık, “Pazar yeri tam virajın ağzına yapıldı. Araçların görüş mesafesinde olmadığı için araçlar burada duramıyor, 100 metre ileride durarak sonra tekrar geri gelmek zorunda kalıyor. Bu durum çok ciddi bir müşteri kaybı demek oluyor. Hatta sürücü şeftali pazarlarını görse bile duracak yeri olmadığı için transit devam ediyor. Şeftali zorunlu ihtiyaç değil, görsel bir beğeni ile müşteriye sunamazsak tercihini başka yerden yapabiliyor. Biz şeftalimizin tadına ve kalitesine güveniyoruz, önce tattırıyoruz, sonra alın diyoruz bu yüzden tezgah çok önemli.” diye konuştu.

“ŞEFTALİDEN BAŞKA MEYVEYE İZİN YOK”

Belediyenin kurmuş olduğu köy ürünleri tezgâhında sadece bahçede yetişen şeftalinin satışına izin verdiğini hatırlatan Sarıışık Mahallesi Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Mırık, “Çevre köylerde yetiştirilen incirin tezgaha konulmasına izin vermiyor. Halbuki satışların iyi olması, gelir kaynaklarının artması, köylülerimizin rahat nefes almasını sağlaması açısından önemlidir.” dedi.