Dünya üzerinde aynı anda sefer yapan binlerce uçağın, radar görüntüleri izleyenleri şaşırtıyor. Teknolojik yeniliklerle birlikte daha önce belli merkezden izlenebilen bu görüntüler, son yıllarda internet üzerinden isteyen herkes tarafından da görülebiliyor.

İststatus.com, flightradar.com, liveatac.com gibi internet siteleri üzerinden; dünya üzerinde seyir halindeki uçakların görüntüleri ve bilgilerini, anlık yada kısa süreli gecikmelerle izlemek mümkün. Uçuş ekiplerinin kule görevlileri ile haberleşmesi, uçağın hangi havayolu şirketine ait olduğu, kaç kilometre hızla kaç metre yükseklikten nereden nereye sefer yaptığı, uçuş kodları, rotaları, modelleri, kalkış ve varış saatleri ile koordinatları gibi bilgilerin hepsi internet üzerinden takip edilebiliyor. Fotoğraftaki görüntü ise 01 Şubat 2015 Pazar günü saat 11.00 sıralarında iststatus. com internet sitesi üzerinden dünya üzerinde o an seyir halindeki binlerce uçağı gösteriyor. Uçakların yoğunluğu, gökyüzünde sanki arı sürüsü uçuyor, izlenimi veriyor.

Öte yandan, internet üzerinden sefer düzenleyen uçaklarla ilgili bu şekilde detaylı bilgi vermesi güvenlik riski oluşturduğu gerekçesiyle tepki de çekiyor.