Almanya’da demiryolu taşımacılığındaki grevler günlük hayatın bir paçası haline geldi. Son bir yıl içerisinde toplam yedi kez greve giden Alman Demiryolları (DB) vatandaşların sabrını sınamaya devam ediyor. Grev nedeniyle mağdur olan yolculara bu durumlarda tazminat veya bilet ücretini geri talep etme hakkı doğuyor.

Uzmanlar birçok yolcunun haklarından habersiz olduğunu belirtiyor. Bir saati aşan gecikmelerde demiryolu şirketi, bilet ücretinin yüzde 25’ini, iki saati aşan gecikmelerde ise bilet ücretinin yüzde 50’sini iade etmek zorunda.

Hızlı Tren (İCE) yolculuğunda ise 30 dakikadan sonra bilet ücretinde indirime gidilmek zorunda. Sezonluk veya aylık bilet sahibi olanlar da bir saati aşan gecikmelerde tazminat talep edebilirler.

Yolcular şehir içi ulaşımda 1,50 Euro, şehirlerarası ulaşımda ise 5 Euro tazminat talep edebilirler. Yolculuk başlamadan önce hedeflenen yere en az bir saatlik gecikme ile ulaşılacağı belliyse vatandaşlar biletini iade edip ücretin tamamını talep edebilir.

Bunun yanı sıra yolcular, normal tren yerine, gitmek istedikleri şehre o saatlerde bir hızlı tren seferi varsa, hiç bir ek ücret ödemeden hızlı tren ile de gidebilirler.

Uzun yolculuk yapmak üzere yola çıkanlar ve grev nedeniyle yarı yolda mahsur kalanlar da kaldıkları şehirde bir otele yerleşebilir ve otel ücretini demiryolu şirketinden talep edebilir.

Söz konusu durumlarda mağdur olan vatandaşların posta yoluyla veya DB Seyahat Merkezi’ne biletin fotokopisi ile müracaat etmesi yeterli.