Bandrollü kitapları yol, kaldırım ve pazar yerinde satanlara Kabahatler Kanunu'nun 38. maddesi kapsamında 100 lira idari para cezası kesildiği bildirildi.

Emniyet Genel Müdürlüğü Güvenlik Dairesi Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada, 'Telif hakkı' şöyle tanımlandı: "Romanlar, şiirler, oyunlar, filmler, müzik eserleri, çizimler, tablolar, fotoğrafları, heykeller, bilgisayar yazılımları, veritabanları ve mimari projeler gibi ses, işaret, resim veya cisim olarak dış dünyaya açıklanan fikri ürünlerden, hukuk düzenince korunmaya değer görülen eserlerin üzerinde eser sahibinin menfaat ve yetkilerinin bütünüdür." "Sokakta ve Tezgâhta Bandrollü Kitaplar satılabilir mi?" sorusunu da cevaplandıran Emniyet Genel Müdürlüğü Güvenlik Dairesi Başkanlığı, bandrollü de olsa yol ve kaldırımda kitap satışının yasak olduğunu duyurdu. İşte o cevap: "5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu 81’inci maddesine göre yasal olarak çoğaltılmış, bandrollü nüshaların yol, meydan, pazar, kaldırım, iskele, köprü ve benzeri yerlerde satışı yasaktır. Bu yasağa aykırı hareket edenler, Kabahatler Kanunu'nun 38’inci maddesinin birinci fıkrasına göre cezalandırılır. Ayrıca bu yerlerde bandrolsüz eser satılması halinde de 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'na aykırı olması nedeniyle yasal işlem yapılır."

FİLM, BİLGİSAYAR OYUNLARI VE MÜZİK ESERLERİ İÇİN BANDROL ŞART

Kolluk kuvvetlerinin 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’na aykırı şekilde bandrolsüz kitap, CD ve DVD satışı yapılan yerlere resen müdahale edebildiğinin vurgulandığı Güvenlik Dairesi açıklamasında, kitapların üzerinde bulunan bandroller neye göre yapıştırıldığına da izahat getirildi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi: "8 Kasım 2001 tarihli resmi gazetede yayınlanan Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Bandrol Uygulamasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliği’ne göre kanunun öngördüğü koruma sürelerine tabi fikir ve sanat eserlerini içeren süreli olmayan yayınlar ile kayıt ve tescili yapılan sinema ve müzik eseri nüshalarına, ticari dolaşıma girmeden önce bandrol yapıştırılması zorunludur. Süreli olmayan yayınlar, sinema eserleri (filmler, bilgisayar ve PS oyunları) ile müzik eserleri için bandrol zorunluluğu vardır." 48 sayfayı geçmeyen okul öncesi ile ilk ve orta öğretime yönelik eğitim amaçlı yayınlar için bandrol alınmasının zorunlu olmadığının altının çizildiği açıklamada, 48 sayfayı geçen bu tür yayınlar için de bandrol yapıştırılmasının mecbur olduğu vurgulandı.