Hakim Sevgi Övüç, ‘adalet.org’ sitesinde yazdığı “17 Aralık hırsızlık ve yolsuzluklarının üzerini örtmek için 14 tane savcı biraz az değil mi?” sözü üzerine hakkında açılan davada savunmasını yaptı. Yolsuzlukların usulüne uygun soruşturulmadığını eleştirmek amacıyla yazdığını belirten Övüç, takipsizlik kararlarıyla haklılığının ortaya çıktığını belirtti. Övüç, “Bunu görmek için mahkeme yolsuzluk dosyalarını ve takipsizlik kararlarını isteyerek inceleyebilir. Kendiniz ya da bilirkişi aracılığıyla hukuka uygun soruşturma yapılıp yapılmadığını tespit edebilirsiniz.” dedi. Mahkeme, Övüç hakkında beraat kararı verdi.

Hakim ve savcıların görüşlerini belirttiği ‘adalet.org’ sitesinde 17-25 Aralık yolsuzluk soruşturmalarından sonra bu dosyalara bakan büroya yeni savcılar görevlendirilmesini eleştirmek için “17 Aralık hırsızlık ve yolsuzluklarının üzerini örtmek için 14 tane savcı biraz az değil mi?” içerikli ifadeleri nedeniyle hakkında dava açılmıştı. İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya sanık olan 35 yıllık hakim Sevgi Övüç ve çok sayıda avukat katıldı. Müşteki savcılar ise duruşmaya katılmadı. Türkiye Barolar Birliği ve İstanbul Barosu'ndan da temsilciler duruşmaya geldi.

Savunmasına böyle bir olaydan dolayı meslektaşlarının karşısına gelmiş olmaktan hicap duyduğunu ifade ederek başlayan Övüç, 35 yıllık hakim olduğunu ve neyin suç olup olmadığını kavrayacak durumda olduğunu söyledi.

Şikayetçi olan savcıları tanımadığını, isimlerini söylemek için dahi notlarına baktığını kaydeden Övüç, adalet.org sitesinin özel bir site olduğunu hakim savcıların görüşlerini paylaştığını belirtti.

17-25 Aralık yolsuzluk ve hırsızlık soruşturmalarını yapan 5 savcı ve polislerin dağıtılarak karşı operasyon yapıldığını hatırlatan Övüç, dosyayı bilen savcılar ve polislerin dağıtıldığını ifade etti.

Sonra gelen bir talimatla İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı bünyesinde ‘terör bürosunun’ kurulduğunu kaydeden Övüç, yolsuzluk ve hırsızlık dosyalarının bu büroya verildiğini söyledi. Bir çok büro bulunduğunu kaydeden Övüç, “Cinayeti kaçakçılık büro soruşturamaz. Hırsızlık ve yolsuzluk dosyaları terör büroya verildi. Bu benim dikkatimi çekti. Bunu eleştirdim. Ortada yolsuzluk iddiaları. Her ne kadar birileri ‘darbe’ dese de ciddi deliller var. Siz bu dosyanın savcılarını çekip yeni 14 savcı koyarsanız dosyayı derinleştireceğiniz düşünülür. Ama dosyayı terör bürosuna verip 14 savcı atarsanız bunu eleştiririm.” dedi.

Değerlendirmesinin bir hukukçunun endişesinden kaynaklanan hukuki bir yorum olduğunu vurgulayan Övüç, “35 yıllık bir hakim bu endişeyi niçin duyar?” diye sordu. Övüç, “Son 10 yıldır ucu yürütmeye dayanan dosyalar sonuçlanmadı. Deniz Feneri, İzmir’deki liman soruşturması gibi. bunu sadece hukukçular değil normal vatandaşlar da artık görüyor.” ifadelerini kullandı.

Övüç, sonradan 14 savcı atanmasının dosyaları örtme endişesini doğuracağını kendisinin de bunu eleştirdiğini vurgulayarak, “Eğer hırsızlık ve yolsuzluk dosyalarında dava açılmış olsaydı özür de dilerdim. Her ne kadar terör büroda olsa da dava açılsaydı özür dilerdim. Keşke şikayetçi olan savcılar gelseler de neden şikayetçi olduklarını ve neden üzerlerine alındıklarını anlatsalardı.” diye konuştu.

Başsavcı Hadi Salihoğlu’nun basın mensuplarını çağırarak yaptığı görüşmede kendisinin özel bilgilerini de vererek şikayetçi olacağını söylediğini ve bunun da haber olduğunu kaydeden Övüç, “Ben yine de meslektaşım Başsavcı hakkında şikayetçi olmadım. O haberin yer aldığı gazeteyi de size sunuyoruz. Hakkımda dava açıldı. Başsavcı yok, 14 savcıdan da 5’i şikayetçi olmuş.” şeklinde konuştu.

Dava konusu ifadelerinin bir yorumdan ibaret olduğunu tekrarlayan Övüç, “İfademin devamında izahını da yapıyorum. ‘Yolsuzluk iddiaları varsa kim olursa olsun yargılansın.’ demişim. Ama bu kısmı alınmamış.” dedi.

AİHM’de düşünce özgürlüğü maddelerine atıfta bulunan Övüç, “Düşünce ifadesi olumlu da olabilir olumsuz da. ‘Ay ne kadar güzel soruşturma yapıyorlar’ deseydim de dava açacaklar mıydı?” diye konuştu.

Kendisinin o tarihte endişesini ifade ettiğini kaydeden Övüç, daha sonra da hırsızlık ve yolsuzluk soruşturmalarında takipsizlikler verilerek haklılığının ortaya konduğunu vurguladı. Övüç, toplumda da yaygın şekilde bu soruşturmaların usulüne uygun yapılmadığı şeklinde kanı bulunduğunu savundu.

Övüç, endişesinin yerinde olup olmadığının tespiti için mahkemeden, 17-25 Aralık yolsuzluk ve hırsızlık dosyaları ile takipsizlik kararlarının istenmesini talep etti. Övüç, “Eğer şikayetçi savcılar hala yorumumu üzerlerine alıp şikayetçiler ise bu dosyalar istensin mahkemenin kendisi ya da bilirkişi aracılığıyla hukuka uygun soruşturma yapılıp yapılmadığı incelensin. Savcılar şikayetçi değilse de dosyaların istenmesini mahkemenin takdirine bırakıyorum.” dedi.

Beraatini talep eden Övüç’ün ardından avukatları savunma yaptı. Çok sayıda avukat tarafından temsil edilen Övüç için üç avukat söz aldı ve savunmalarını yaptı. Savunmaların ardından mahkeme kararını açıkladı. Sanığın suç unsurları oluşmadığı gerekçesiyle beraatine karar verdi.


“17 Aralık hırsızlık ve yolsuzluklarının üzerini örtmek için 14 tane savcı biraz az değil mi?”şeklindeki sözler üzerine 17-25 Aralık savcıları şikayette bulunmuştu. Şikayet üzerine başlatılan soruşturmayı yürüten İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili Ateş Hasan Sözen, Övüç hakkında internet sitesinde yer alan beyanın hakaret suçunu oluşturmadığını, yaygın içtihatlarda benzer ifadelerin eleştiri ya da ağır eleştiri kapsamında benimsendiğini belirterek takipsizlik kararı verdi. Terör büro sorumlusu Başsavcıvekili Orhan Kapıcı, ve savcılar Fuzuli Aydoğdu, İsmail Uçar ile İrfan Fidan takipsizlik kararına itiraz ederken 17 Aralık soruşturmasını kapatan savcı Ekrem Aydıner ise itiraz etmemişti. Kapıcı, Aydoğdu, Uçar ve Fidan tarafından yapılan itirazı değerlendiren İstanbul 5. Sulh Ceza Hakimliği, hakim Övüç'ün kullandığı sözle, müştekilerin yaptıkları görevleri kötüye kullanacakları imasında bulunduğu, kişisel suç olsa da hakimlik görevini icra eden şüphelinin alenen bu şekilde elinde herhangi bir bilgi ve belge olmadan yorum yapmasının eleştiri ya da ağır eleştirinin ötesinde hakaret suçunu oluşturacağı gerekçesiyle takipsizlik kararını kaldırdı. Bunun üzerine İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili Ateş Hasan Sözen tarafından hazırlanan iddianame ile Övüç hakkında hakaret suçundan 1 yıldan 2 yıla kadar hapis talebiyle dava açılmıştı.