Hafta içinde IŞİD terör örgütünün Kilis'in Elbeyli ilçesinde bulunan Dağ Hudut Karakolu'na saldırıp 1 astsubayı şehit etmesi sonucu yaşanan heketlilik, bölge halkının defaatle şikayetçi olduğu konuları tekrar gündeme getirdi. IŞİD'in hakimiyetinde bulunan bölgelerde sınırdan geçişlerin çok rahat olduğunu anlatan vatandaşlar, hem taşıma ticareti hem de terör örgütü mensuplarının kendilerini tehdit etmesinden dolayı sıkıntılı günler yaşıyordu.

Karkamış ilçesinin karşısında bulunan Suriye'nin Cerablus kenti başta olmak üzere, Kilis sınırına yakın bölgede bir çok Türkmen köyünü ele geçiren IŞİD'in bölgeyi tehdidi uzun zamandır sürüyor. Sınırın sıfır noktasına kadar gelip Cerablus'un etrafını geçişleri engellemek için mayınla döşeyen IŞİD militanları, Kilis'e kadar hakimiyeti altında bulundurduğu bölgelerde büyük bir rahatsızlığa sebep oldu. Yaşanan süreçte, bölgedeki vatandaşların iddiası da IŞİD mensuplarının Türkiye sınırına çok rahat geçebildiği ve lojistik olarak da kendilerine destek verenlerin olduğu yönündeydi. Güvenlik önlemlerinin artırılması yönünde çağrıda bulunan sınır köylüleri, terör örgütü mensuplarının kendilerinden yardım dahi istediğini öne sürdü. IŞİD'in eline bulunan sınır köyünün karşısında yaşayan ve güvenlik gerekçesiyle ismini açıklamayan bir vatandaş, "Bu örgütün mensupları, kendilerinin İslam Devleti olduğunu savunup, bizden yardım istiyor. Onlar katil. Biz katile nasıl yardımcı olabiliriz." diyerek tepkisini dile getirdi.

IŞİD tehdidine karşı ilgili birimlere defalarca başvurduğunu anlatan Ahmet Ç. isimli vatandaş da sınırdaki sıkıntının büyük olduğunu dile getirerek, "Biz bir seneden fazladır IŞİD’den rahatsızız. Sınırın açık olmasından daha çok rahatsızız. Kimin geçtiği, kimin geldiği belli değil. IŞİD mi, Suriyeli muhalif mi, ne olduğunu bilemiyorduk. Herkes buradan gelip geçiyordu. Zaman zaman müdahale ediliyor ancak yetersiz de kalınıyordu. Günlük belki de 500- 000 kişi geçiyordu. Bizim burada can güvenliğimiz olmadığını hem kaymakamlığa hem de BİMER'e defalarca bildirdik." ifadelerini kullanmıştı.

Kilis'in Elbeyli ilçesine bağlı Çangallı ve Gaziantep'in Oğuzeli ilçesine bağlı Üçkubbe köyü de IŞİD tehdidini hisseden yerlerin başında gelmişti. Sınırdan geçişlerin yoğun olduğu bu noktalarda da iddialar, işin ticarete dökülmüş olduğuna dair. Bu iddialara göre, uzun zaman boyunca insanlar, 250 TL'yi bulan tutarlar karşılığında Gaziantep'e ve bölgedeki farklı yerlere bırakıldı. Bölgede yaşayan Mehmet Ç. de önemli bir soruna işaret etmişti. Kendisinin IŞİD terör örgütü mesupları tarafından ölümle tehdit edildiğini savunan Ç., şu ifadelerle yaşanan sıkıntıya dikkat çekmişti: "Buradan çok ağır mühimmatlar geçiyor. Dün 10 tane IŞİD beni durdurdu. Bana 'bin dolar karşılığında bizi Gaziantep'e götürün' dediler. Ben götürmedim. 'Ticaretle uğraşıyorum, kesinlikle arabama kimseyi bindirmem, gidin ne haliniz varsa görün' dedim. Erbeyli'den Gaziantep jandarmaya kadar bildirdim. Whatsappp'tan bana sesli görüntülü mesaj attılar, 'senin kelleni keseceğiz' dediler bana o bin doları almadım diye. Buradan da çok aşırı derecede yardım ve yataklık yapan insanlar var."