Yozgat Et ve Süt Kurumu (ESK) Et Kombinası çalışırken, süt kısmı çürümeye terk edildi.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, çiğ süt fiyatlarının bir yılı aşkın bir süredir 1 lira 15 kuruş olduğunu, Et ve Süt Kurumu müdahale kurumu olarak bugünler için lazım olduğunu belirterek, "ESK’yı süt fiyatlarına, piyasaya müdahale etmeye davet ederken, Yozgat ESK, süt kısmı ise yıllardır atıl vaziyette üretime açılmayı bekliyor." dedi.

Bulunduğu bölgelerde hayvancılığın gelişmesine büyük katkısı bulunan ESK, Yozgat kombinasında et kısmı çalışırken, süt kısmı ise atıl bırakılıp çürümeye terk edilmesi üreticilerin tepkisini çekiyor. Yozgat Ziraat Odası Başkanı İsmail Açıkgöz, ilde Et ve Süt Kurumu bulunduğunu belirterek, “ESK’nun et kombinası çalışırken, süt kısmı çalışmıyor atıl vaziyette bekliyor. Üreticimiz ürettiği sütü bulunduğu bölgeye satması gerekirken, Aksaray’a, Kayseri’ye başka illerdeki işletmelere satmak durumunda kalıyor. Bir çoğu ise ürettiği sütü değerlendiremediği için zarar ediyor. Üreticinin 1 lira 15 kuruşa sattığı süt, tüketiciye ortalama 2,9 katı fiyata ulaşıyor. Perakende süt fiyatı, bir yılda yüzde 9,5 artışla 3 lira 6 kuruştan, 3 lira 35 kuruşa çıktı. Bu üretimde sadece aracılar kazanıyor, üreticiler ve tüketiciler mağdur ediliyor. Bunun için de Yozgat’ta bulunan Et Süt Kurumu’nun süt kurumun biran önce işletme açılmasını istiyoruz. Yozgat’ta süt kurumunun işletmeye açılmasıyla birlikte hem istihdam artacak, hem de hayvancılığın gelişmesine büyük katkı sağlayacaktır.” dedi.

Yozgat Damızlık Sığır Yetiştiriciler Birliği Başkanı Hacı Selvi de birlik olarak özellikle süt sağırcılığının geliştirilmesi için damızlık inek dağıtımı yaptıklarını söyledi. Selvi, “Biz üretilen sütün ilimizde değerlendirilmesini istiyoruz. Bunun içinde Et Süt Kurumu’nun süt kombinasının çalışmasını istiyoruz. Yozgat’ta üretilen süt Konya’ya Kayseri’ye, başka illere gidiyor. Bu da maliyet olarak süte yansıyor. Ürettiğimiz süt Yozgat’ta verilse, bundan hem üretici hem de tüketicinin faydasına olacaktır. Yozgat’ta yıllarca üretim yapmış ancak Et Süt Kurumuna devredilmesiyle atıl vaziyette bırakılan Et Süt Kurum Yozgat kombinasının süt bölümünün bir an önce hizmete açılmasını istiyoruz.” diye konuştu.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, süt fiyatları konusunda geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada çiğ süt fiyatlarının 2014 Temmuz ayından bu yana 1 lira 15 kuruş olduğunu ve fiyatın değişmediğini belirtti. Bir yıllık sürede perakende süt, peynir, yoğurt gibi ürün, fabrika yemi, yonca gibi girdi fiyatları artarken, tüketici enflasyonu yüzde 6,81 iken, çiğ süt fiyatlarının değişmeden aynı kalmasının, artmamasının, üreticiyi çok olumsuz etkilediğini vurguladı.